СБУ викрила двох колаборанток, які проводили фейкові референдуми на захоплених територіях

СБУ викрила двох колаборанток, які проводили фейкові референдуми на захоплених територіях

Укрінформ
Служба безпеки України викрила ще двох колаборанток, які на початку повномасштабної війни проводили фейкові референдуми про приєднання до Росії на тимчасово захоплених територіях Харківської та Херсонської областей.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

Однією із фігуранток виявилася колишня продавчиня з правобережжя Херсонщини. Після захоплення Бериславського району жінка влаштувалася до російського «виборчкому», який загарбники обладнали на території громади.

Там вона займалася бюлетенями й у супроводі військових РФ обходила двори, де збирала голоси. У разі відмови поставити підпис на підтримку Кремля – погрожувала переслідуванням з боку російських загарбників.

Після звільнення правобережжя регіону колаборантка втекла на Хмельниччину, де переховувалася від правосуддя під виглядом переселенки.

Співробітники СБУ розшукали зловмисницю та повідомили їй про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність, вчинена за попередньою змовою групою осіб).

Затримана знаходиться під вартою. Їй загрожує до 10 років тюрми.

Інша фігурантка – секретарка старости однієї із сільрад Куп'янського району Харківської області. Під час тимчасової окупації громади вона влаштувалася до місцевої адміністрації РФ.

Там вона збирала паспортні дані односельців, щоб потім використати їх для проведення фейкового плебісциту на захопленій тоді частині території регіону.

Читайте також: Суд призначив 14 років ув’язнення юристу-колаборанту, який шпигував за блокпостами ЗСУ у Краматорську

Після звільнення селища фігурантка намагалася «залягти на дно», але правоохоронці встановили її місцеперебування та повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Як повідомляв Укрінформ, у Чернівецькій області суд призначив 10 років в'язниці з конфіскацією майна 35-річному жителю Херсона, який організовував псевдореферендум щодо приєднання регіону до РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-