У Києві затримали російських агентів, які коригували ракетно-дронові атаки

У Києві затримали російських агентів, які коригували ракетно-дронові атаки

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України затримала агентів російської розвідки, котрі організували спостережні пункти в орендованих квартирах Києва, щоб коригувати звідти ворожі удари по об’єктах критичної інфраструктури.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Затримані є жителями Київської області. Це старший агент (резидент) головного управління Генерального штабу збройних сил Росії (більш відомого як ГРУ) та один із його поплічників.

Встановлено, що чоловіки почали працювати на російську спецслужбу за гроші. За вказівкою загарбників вони коригували ракетно-дронові атаки РФ та готували підпали електропідстанцій і службових автомобілів Збройних сил України.

Для виконання ворожих завдань фігуранти облаштували спостережний пункт в орендованій квартирі київської багатоповерхівки з панорамою на потенційні цілі – об’єкти критичної інфраструктури. Там агенти встановили відеокамери з програмою віддаленого доступу, яка дозволяла ГРУ стежити за вулицями Києва в режимі онлайн.

Російська спецслужба сподівалася таким чином зафіксувати наслідки повітряних ударів по місту та виявити вогневі позиції протиповітряної оборони для коригування нових атак.

Читайте також: СБУ викрила двох колаборанток, які проводили фейкові референдуми на захоплених територіях

За даними слідства, з аналогічним завданням диверсійна група виїжджала до Полтави та Чернігова. Там агенти спочатку проводили дорозвідку поблизу енергооб’єктів, після чого планували створити власні осередки в обох містах. Вербувати намагалися місцевих жителів, які шукали «легких грошей». Відповідні оголошення розміщували в профільних телеграм-каналах, підконтрольних російській спецслужбі.

Ще одним завданням для нових учасників російської агентури були підпали службових автомобілів співробітників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки й силових трансформаторів у трьох регіонах України.

СБУ завчасно викрила організатора агентурної мережі та його поплічника. Під час обшуків у фігурантів вилучили відеопристрої, телефони та сім-карти з доказами підривної діяльності на користь Росії.

Обом затриманим оголошена підозра за ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 113 Кримінального кодексу України – готування до вчинення диверсії в умовах воєнного стану.

Читайте також: СБУ затримала залізничника, який шпигував для ФСБ на Покровському напрямку

Злочинні дії організатора ворожої групи додатково кваліфіковані за ч. 1 ст. 14, ч. 1 ст. 114-1 ККУ – готування до вчинення дій, які перешкоджають законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період.

Підозрювані перебувають під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Як повідомляв Укрінформ, у Донецькій області затримали агента РФ, який готував ракетні та дронові удари російської армії по військових госпіталях й аеродромах.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-