В Одесі до дня міста урочисто підняли прапор та відкрили нові імена на Алеї Зірок

В Одесі до дня міста урочисто підняли прапор та відкрили нові імена на Алеї Зірок

Фото
Укрінформ
З нагоди 230-річчя Одеси на Думській площі урочисто підняли прапор міста, а на Алеї Зірок викарбували нові імена - письменників Шолома Алейхема, Олександра Розенбойма та Михайла Комарова і художника Віталія Алікберова.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

На площі перед мерією для одеситів виступили танцювальні колективи та оркестр.

В Одесі до дня міста урочисто підняли прапор та відкрили нові імена на Алеї Зірок / Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

Окрім прапора міста на Думській площі майоріли стяги різних видів та родів військ Збройних Сил України та прапори окремих підрозділів і бригад, подаровані військовими місту на знак подяки Одесі за допомогу та підтримку.

Також у багатонаціональній Одесі на урочистостях з нагоди святкування Дня міста були представлені національні прапори його городян та країн-партнерів.

Після підняття прапора мер Одеси Геннадій Труханов відкрив чотири нових імені на Алеї Зірок. Це зірки на честь письменників Шолома Алейхема, Олександра Розенбойма та Михайла Комарова, а також художника Віталія Алікберова.

«Це велика шана і подяка тим, хто зробив Одесу Одесою. Саме завдяки культурній інтелігенції в 2019 році ми подали заявку і Одеса потрапила до списку ЮНЕСКО як літературне місто. Це визнання нашого міста світовою спільнотою», - сказав Труханов.

Читайте також: У Приштині українці провели забіг на честь загиблих земляків – журналіст

За словами директорки Одеської національної наукової бібліотеки Ірини Білякової, Михайла Комарова називають українським серцем Одеси.

«Він розбудовував український простір за багато років до того, як це стало трендом. Ім’я Комарова та інших діячів української культури в Одесі довго лишалося в пітьмі. Сьогодні нарешті Одеса бачить ці імена», - наголосила Білякова.

Вона додала, що в науковій бібліотеці багато років досліджується спадок Комарова, який є знаним етнографом, фольклористом та лексикографом.

Дружина Олександра Розенбойма Міла Кромпельс зазначила, що поряд з ім’ям письменника на Алеї Зірок зображена символічна ручка, яка вказую на те, чим чоловік займався протягом всього життя.

«Дійсно, він десятиріччями займався дослідженнями історії Одеси. Найулюбленішою темою для нього стала літературна Одеса 20-х років. Краще за нього ніхто не знав про одеський період життя Багрицького, Олєши, Паустовського, Бабеля тощо», - зауважила Кромпельс.

Вона додала, що писав Розенбойм під псевдонімом Ростислав Олександров.

«Були смутні часи в житті країни, коли його прізвище вважалося не цілком політкоректним», - пояснила Кромпельс.

Протягом життя письменника вийшло 19 книг, після його смерті – шеститомна збірка його творів.

Також зірки відкрили на честь єврейського письменника, драматурга і просвітника, одного із основоположників літератури мовою їдиш Шолома Алейхема та художника Віталія Алікберова - заслуженого художника України, якому сьогодні виповнилося б 80 років.

Як повідомляв Укрінформ, в Одесі 23 серпня, до Дня Державного Прапора, розгорнули блакитно-жовте полотно розміром 18х4,5 м на Воронцовському маяку. Також Державний Прапор 30х12 м вперше з початку повномасштабного вторгнення Росій в Україну розгорнули на Потьомкінських сходах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-