У Києві затримали агента РФ, що розставляв відеопастки для коригування ударів по місту

У Києві затримали агента РФ, що розставляв відеопастки для коригування ударів по місту

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України затримала в Києві агента російської воєнної розвідки, який організовував онлайн-коригування ракетно-дронових ударів по місту та вчиняв підпали на об’єктах "Укрзалізниці".

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

У Києві затримали агента РФ, що розставляв відеопастки для коригування ударів по місту/Фото: ssu.gov.ua

Встановлено, що пріоритетними цілями для ударів були теплові електростанції, опори ліній електропередач й енергообладнання на залізничних розв’язках.

Затриманим виявився житель Харкова. Для його вербування російська спецслужба використала один із телеграм-каналів, де чоловік шукав легкого заробітку.

За вказівкою російської розвідки агент прибув до Києва, де орендував квартиру в багатоповерхівці з панорамою на місцеву ТЕС. У тимчасовому помешканні він встановив відеокамеру з програмою віддаленого доступу, яка дозволяла загарбникам у режимі реального часу стежити за енергооб’єктом.

Читайте також: У Києві затримали російських агентів, які коригували ракетно-дронові атаки

Дотримуючись такої ж інструкції, фігурант обладнав «спостережний пункт» ще в одній орендованій квартирі поблизу столиці. Замасковані пристрої відеофіксації - так звані відеопастки агент встановив для відстежування ударів по лініях електропередач.

Таким чином планувалося зафіксувати наслідки нових повітряних ударів по Київській області та водночас виявити локації протиповітряної оборони, відстежуючи «виходи» ракет на відео.

Після підготовки «спостережних постів» агент повернувся до Харкова під виглядом відвідування батьків, але насправді для підпалу релейної шафи на стратегічній лінії залізничного сполучення.

Контррозвідка СБУ документувала кожен крок фігуранта. На фінальному етапі спецоперації затримала зловмисника в одній із орендованих квартир у Києві в той час, коли він налаштовував нову відеокамеру для онлайн-фіксації повітряних атак на місто.

Читайте також: СБУ затримала коригувальника подвійного удару російських «Іскандерів» по Одесі

У результаті обшуків правоохоронці вилучили в затриманого телефони й відеопристрої з доказами розвідувально-підривної діяльності на користь Росії.

Слідчі оголосили чоловікові підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України – державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану.

Підозрюваний перебуває під вартою. Йому загрожує довічне позбавлення волі із конфіскацією майна.

Як повідомляв Укрінформ, у Кропивницькому затримали двох російських агентів, які стежили за військовими й енергетичними об'єктами для коригування ракетних ударів.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-