У Харкові художниця з Ізраїлю та діти розмалювали бомбосховище у лікарні

У Харкові художниця з Ізраїлю та діти розмалювали бомбосховище у лікарні

Фото
Укрінформ
У Харкові художниця з Ізраїлю Зоя Север разом із дітьми розмалювала бомбосховище міської клінічної дитячої лікарні №16.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Стіну бомбосховища відтепер прикрашають рожеві гори, море, синій птах, білі ведмеді, що грають у баскетбол, динозаври. На вже кольоровій стіні діти залишили свої підписи.

“Ми намалювали усе, що проговорили з дітьми, все, що вони хотіли. Вони були дуже активні, тож я щаслива за них, що все вийшло”, – зазначила Север.

За словами художниці, колективна творчість зайняла три дні, допомагали також працівники лікарні.

“Я малювала ось цю рожеву гору. Дуже сподобалося, що все, що ми запланували, відбулося, і що так багато можна відтінків створити, правильно змішуючи фарби. Це було цікаво, хоч я ніколи не захоплювалася малюванням”, - сказала 9-класниця Анжеліка.

У Харкові художниця з Ізраїлю та діти розмалювали бомбосховище у лікарні / Фото: В’ячеслав Мадієвський, Укрінформ

З ініціативою прикрасити бомбосховища, де перебувають діти, виступили Зоя Север та аташе з питань культури посольства Ізраїлю в Україні Регіна Шафір. Першим художниця розписала бомбосховище в одному з ліцеїв у Києві. Проєкт, який реалізують у лікарнях і школах, назвали “Вікно у світ”.

“Бо, на жаль, у сховищі не можна відкрити справжнє вікно. Ідея в тому, щоб діти не дивилися на ці “сумні” стіни”, – зауважила художниця.

Вона планує малювати у закладах Києва, Василькова, Дніпра, Одеси. Допомагає фінансово втілити проєкт IT-компанія Intellias.

Читайте також: В Одесі як бомбосховище використовують Казковий тунель

Як розповіла психолог Огулнабат Зюкіна, спільне малювання – це арттерапія, яку постійно використовують у лікарні.

“Ми часто її застосовуємо, бо вона має хороші результати. Це психологічне розвантаження. Ми її застосовуємо в роботі з агресією, страхами, коли у дитини є переживання через втрату близької людини. Часто використовуємо в роботі з нашими тяжкими пацієнтами - дітками з онкогематологічного відділення”, - сказала Зюкіна.

Створені дітьми малюнки та колажі прикрашають коридор закладу. У лікарні обладнані ігрові кімнати та кабінет психологічної служби. Та у бомбосховищі діти дійсно змушені проводити багато часу, бо у Харкові тривоги довготривалі, зауважила директор лікарні Марина Кучеренко.

За 2,5 роки укриття змінилося кардинально. “На початку повномасштабного вторгнення це було не укриття, а підвал, в якому перебували 157 дітей, половина з них - разом з батьками. І 80 співробітників було на зміні, оскільки місця внизу не вистачало, вони спали просто в актовій залі. Дітям цілодобово ставили крапельниці просто на матрацах. У березні (2022-го, – ред.) до нас привезли малюків з перинатального центру, бо заклад масовано обстріляли, і ми для них також облаштували місце. А наприкінці березня – у квітні власними силами, на скільки це було можливо, переобладнали підвал: поставили для половини приміщення вентиляцію, якої взагалі не було", - зазначила Кучеренко.

Обладнати приміщення згідно з вимогами закладу допомогли благодійники.

"У 2023 році за підтримки благодійних організацій ми зробили справжнє укриття – з комфортними палатами для дітей до року, для дітей з онкологічними захворюваннями, кімнатою психологічного розвантаження, в нас є автономне освітлення, сучасна вентиляційна система з підігрівом повітря в холодну пору року. Ще у бомбосховищі є запас води та продуктів на п’ять днів”, - додала директор.

За її словами, у кімнату психологічного розвантаження під час тривоги спускаються діти та викладачі зі “Школи супергероїв” та продовжують свої заняття. Також в укритті з дітьми працюють лікарняні клоуни та музичні терапевти, які приходять до закладу двічі на тиждень.

Читайте також: У Харкові 5,5 тисячі дітей навчатимуться офлайн, будуються ще три підземних школи

“Діти не мають дивитися у стелю чи телефон, перебувати наодинці зі своїми переживаннями, коли вони в укритті - це найголовніше. Їм є чим зайнятися тут. А ввечері ми розміщуємо дітей у бомбосховищі на ночівлю”, - пояснила Кучеренко.

Станом на 10 вересня у лікарні №16 перебувають 137 пацієнтів.

Як повідомлялося, у червні 2022 року в Тель-Авіві пройшов аукціон на підтримку ЗСУ, для якого надала роботи ізраїльська художниця українського походження Зоя Север.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-