На Донеччині СБУ цьогоріч оголосила підозри 171 колаборанту

На Донеччині СБУ цьогоріч оголосила підозри 171 колаборанту

Укрінформ
У Донецькій області Служба безпеки України від початку 2024 року повідомила про підозри у колабораціонізмі 171 особі.

Таку цифру на онлайн-брифінгу навела керівниця пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа, передає кореспондент Укрінформу.

«Один з основних напрямків нашої роботи – це колаборанти. У цьому році підозру від нас отримала 171 особа», - сказала Прищепа.

За її словами, серед колаборантів - 12 підозрюваних з-поміж силового блоку окупаційних правоохоронних органів: «Зокрема, Служба безпеки України зібрала доказову базу на колишнього правоохоронця, який зрадив присягу і перейшов на бік ворога. Зловмисник за указом Путіна добровільно очолив Головне управління Федеральної служби виконання покарань по ДНР».

Читайте також: СБУ викрила колаборанта, який технічно забезпечує поширення російської пропаганди на сході України

Наразі цей зрадник керує усіма виправними установами на ТОТ Донецької області, у тому числі вирішує питання щодо залучення засуджених до примусових робіт та створення виправних центрів.

«З відома та за мовчазною згодою цього керівника працівники колоній катують в'язнів, намагаючись вибити з них свідчення про співпрацю з українськими оборонцями», - додала Прищепа.

Читайте також: Суд призначив 14 років ув’язнення юристу-колаборанту, який шпигував за блокпостами ЗСУ у Краматорську

Усім фігурантам оголошена підозра за ст. 111 (Колабораційна діяльність) Кримінального кодексу. Також проти багатьох відкриті кримінальні провадження за підозрою в державній зраді в умовах воєнного стану (ст. 191 КК).

Як повідомлялося, до суду скеровано матеріали стосовно двох луганських колаборантів, яких призначили «депутатами» окупаційного «парламенту ЛНР».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-