Ветеран з Миколаєва реалізує проєкт, що допомагає незрячим орієнтуватися у просторі

Ветеран з Миколаєва реалізує проєкт, що допомагає незрячим орієнтуватися у просторі

Ексклюзив
Укрінформ
Ветеран російсько-української війни Олександр Терещенко з Миколаєва разом з однодумцями реалізує проєкт «Життя після війни», спрямований допомогти незрячим орієнтуватися у просторі та давати собі раду у побуті.

Про це організатор проєкту повідомив кореспонденту Укрінформу.

«Проєкт «Життя після війни» ми реалізуємо разом із Національною асамблеєю людей з інвалідністю, Благодійним фондом «Побачимо перемогу» та громадським об’єднанням людей з інвалідністю по зору «Сучасний погляд». Він спрямований допомогти ветеранам та ветеранкам, які втратили зір, орієнтуватися у просторі та давати собі раду у повсякденному житті», - зазначив Терещенко.

За його інформацією, наразі лік людей, які втратили зір, захищаючи Україну, йде на сотні, і їх кількість збільшується. Їх не часто побачиш на вулицях, здебільшого вони сидять вдома, але так не має бути. Тож у рамках проєкту вже відбулося сім зборів, під час яких близько 40 ветеранів вчилися бути самостійними.

«Разом із партнерами ми розробили програму, підібрали тренерів, зокрема з-поміж тих, які вже самі адаптувалися після втрати зору і можуть навчати інших за принципом «рівний рівному», - сказав ветеран.

Ветеран з Миколаєва за підтримки посольства США реалізує проєкт, спрямований на соціальну адаптацію людей, які мають ампутацію кінцівок / Фото з архіву Олександра Терещенка

Працює це наступним чином. Набирають групу незрячих та тренерів. Їх розміщують у реабілітаційному центрі, де вони вчаться опановувати «білу тростину» та низку мобільних додатків, які допомагають перейти вулицю, приготувати їжу, обійти себе в побуті.

«Ми виїздили у село Яворів на Львівщині до Західного реабілітаційно-спортивного центру Національного комітету спорту людей з інвалідністю, де є всі відповідні умови. Спочатку учасники тренінгу вчилися орієнтуватися з тростиною у приміщенні. З ними працював психолог. Це дуже важливо, адже людям дуже складно «виходити з темряви» і починати щось робити самостійно, особливо тим, хто вже тривалий час перебуває у такому стані. Після того, як вони набували певних навичок, ми виїздили у райцентр, де учасники програми намагалися перейти вулицю або прогулятися тротуаром», - зазначив Олександр.

Далі переходили до ще складнішого - виїздили до міста Рівне, де незрячі пробували ходити за покупками, їздити у громадському транспорті тощо.

Читайте також: Проєкти кіборга Терещенка

Ще один етап проєкту передбачає, що тренери виїздять додому до ветеранів і на місці допомагають їм засвоїти отримані знання в конкретних житлових умовах, відпрацьовують з ними маршрути до магазину, аптеки, лікарні.

Як повідомляв Укрінформ, ветеран із біонічною рукою пішки подолав паломницький Шлях святого Якова завдовжки 280 кілометрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-