Справа про

Справа про "переворот": Лавринович є підозрюваним з 1 вересня – ГПУ

Укрінформ
Колишній міністр юстиції Олександр Лавринович є підозрюваним у справі про захоплення влади за допомогою незаконного повернення Конституції 1996 року з 1 вересня 2017 року.

Про це заявив начальник відділу процесуального керівництва Генпрокуратури Олексій Донський на брифінгу у середу, повідомляє "Українська правда".

Він стверджує, що повідомлення було здійснено в рамках чинного законодавства.

"Йому було кілька дзвінків на телефони, зокрема на мобільний телефон, коли йому особисто повідомили, що він є підозрюваним. І було запропоновано до 17 години з'явитися, щоб була реалізована процедура. Він повідомив, що знаходиться в горах і прибути не може", – розповів Донський.

Тоді, за словами прокурора повідомлення про підозру було скероване за актуальною адресою проживання екс-міністра.

Читайте також: Януковичу і Лавриновичу повідомили про підозру у захопленні державної влади

"Ми уточнили, чи є адреса його реєстрації, зазначена в матеріалах справи тією адресою, на яку треба направляти повідомлення, чи можливо, варто продублювати за іншими адресами. Він відповів, що достатньо відправити за місцем його проживання", – сказав прокурор.

"Тож він вважається підозрюваним з 1 вересня цього року", – наголосив Донський.

Так він прокоментував зокрема слова Євгена Солодка, який назвав себе захисником екс-міністра, і який стверджує, що жодної підозри Лавриновичу вручено не було.

"Солодко не є його адвокатом на даний момент. Для того, щоб особа стала адвокатом когось, вона спочатку має укласти договір з підозрюваним і надати ці документи органам досудового розслідування, тобто підтвердити свої повноваження захисника. На сьогоднішній день цього не зроблено", – пояснив прокурор.

Читайте також: Адвокат Лавриновича про звинувачення у перевороті: Це біг попереду паровоза

Як відомо, 6 вересня Генеральна прокуратура заявила, що повідомила про підозру в захопленні влади екс-президенту Віктору Януковичу та екс-міністру юстиції Олександру Лавриновичу.

ГПУ звинувачує їх у тому, що вони в 2010 році без рішення Верховної Ради змінили Конституцію, повернувши її текст в редакції 1996 року, що розширило повноваження президента за рахунок звуження ролі і повноважень парламенту й уряду.

Як відомо, 30 вересня 2010 року Конституційний Суд у закритому режимі скасував політичну реформу від 2004 року. Тим самим суд під головуванням Анатолія Головіна повернув у дію Конституцію 1996 року.

Відтак, Віктор Янукович отримав ширші повноваження, ніж мав Віктор Ющенко, – такі, які мав ще Леонід Кучма. А повноваження Верховної Ради звузилися.

22 лютого 2014 року, одразу після втечі Віктора Януковича, Верховна Рада своєю постановою повернула до Конституції зміни від 2004 року. Крім того, 2 червня 2016 року парламент забрав у президента право утворювати суди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-