Легший, ніж торік: Кириленко поділився враженнями від радіодиктанту

Легший, ніж торік: Кириленко поділився враженнями від радіодиктанту

Фото
Укрінформ
У п’ятницю, 9 листопада, у День української писемності під гаслом "Пишемо разом" пройшов Всеукраїнський радіодиктат єдності.

У головному корпусі Київського національного університету імені Тараса Шевченка 18-й радіодиктант єдності писали політики, представники посольств Японії, США та Франції, митці, громадські діячі, студенти, школярі, курсанти Військового інституту КНУ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Серед них - віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко, народний депутат Ольга Герасим'юк, перший заступник голови Держкомітету радіомовлення і телебачення Богдан Червак, співачки сестри Тельнюк, Жанна Боднарук, музикант Тарас Компаніченко, ректор КНУ ім. Шевченка Леонід Губерський та інші.

За словами віце-прем'єр-міністра Кириленка, цьогорічний диктант був легшим, ніж торішній. Він також наголосив, що такий захід має велике значення.

"Нашу мову пригнічували декілька століть і зараз треба витратити час, щоб відновити її, щоб вона застосовувалася у всіх сферах суспільного життя, звідки вона протягом століть вибивалася. В тому числі і таким диктантом, який вносить свою частку у велику справу", - сказав урядовець.

Диктант з української мови писали й студенти з Південної Кореї, які навчаються на підготовчому відділенні КНУ. Як розповіла корепондентові Укрінформу студентка Грейс Бек, вона вивчає українську мову вже рік, мріє вступити на філологічний факультет і здобути професію перекладача з української.

Цього року у червоному корпусі КНУ для тих, хто прийшов писати диктант, виділили три аудиторії, врахувавши той факт, що торік було багато охочих перевірити свої знання.

Радіодиктант/ Фото Юлії Овсяннікової

Локації для написання диктанту облаштували й у навчальних закладах України в усіх регіонах, а також у деяких регіональних філіях Суспільного: у Вінниці, Житомирі, Запоріжжі та Хмельницькому.

Текст диктанту під назвою "Крила України", присвячений українському літаку "Мрія", читав мовознавець Олександр Авраменко.

Транслювали його Перший канал Українського радіо, UA: Радіо Культура, телеверсія наживо буде доступна на телеканалах UA: ПЕРШИЙ і UA: КУЛЬТУРА.

Читайте також: Президент привітав українців із Днем писемності та мови

Долучитися до радіодиктанту може кожен охочий у будь-якому куточку світу. Роботи можна надіслати поштою на адресу вул. Хрещатик, 26, Київ - 1, 01001 із позначкою «Радіодиктант» (лист має бути надісланий того ж дня або 10 листопада), засканувати або сфотографувати текст і впродовж 24 годин після закінчення акції надіслати електронною поштою на адресу rd@nrcu.gov.ua. Зображення має бути якісним, текст — написаним від руки (роботи, набрані у будь-якому текстовому редакторі, не розглядатимуться). Комісія приймає також тексти, написані шрифтом Брайля.

Текст радіодиктанту буде оприлюднено на сайті UA: Українське радіо 11 листопада.

Минулого року свої радіодиктанти надіслали 28 999 осіб. Жодної помилки не зробили 123 учасники.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-