В Нацполіції сказали, скільки

В Нацполіції сказали, скільки "злодіїв у законі" зараз перебувають в Україні

Укрінформ
В Україні наразі перебуває 15-20 так званих "злодіїв у законі", але заїжджає в нашу державу близько 50, що становить орієнтовно 10% від їх світової кількості.

Про це в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" заявив голова НПУ Ігор Клименко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми говоримо про 15-25 «злодіїв у законі», які перебувають в Україні, але їх заїжджає в Україну значно більше. У світі десь 450 «злодіїв у законі». В Україну заїжджає приблизно 50, і дуже часто ці «злодії у законі» керують злочинними організаціями на відстані. Але вдумайтеся: 10 відсотків «злодіїв у законі» осіло в Україні", - сказав Клименко.

Читайте також: За місяць правоохоронці затримали трьох "злодіїв у законі" - Нацполіція

Голова Нацполіції уточнив, що більшість «злодіїв у законі» – не українці; це етнічні грузини, росіяни, і так далі.

"Українців (серед них – ред.) менш як 6 відсотків. І, як правило, «злодії у законі» не мають українського паспорта", - зазначив він.

Клименко пояснив, що «на сьогодні ми бачимо, що всі кримінальні угруповання працюють на «злодія у законі». 

«На додаток, ті гроші, які йдуть від діяльності кожного кримінального угруповання, осідають у «злодія у законі». Звідси ці особи мають змогу впливати як на соціально-політичний, так і на соціально-економічний стан держави. Більш того, вони впливають і на масові заходи, і вони можуть дестабілізувати ситуацію як в окремому регіоні за ці кошти, так і надалі в державі в цілому», - уточнив глава НПУ.

Читайте також: СБУ затримала у Харкові іноземця, якого шукав Інтерпол

За його словами, документування «злодія у законі» - це важкий інтелектуальний тривалий процес, який здійснюють професійні оперативники. 

«Ми говоримо про те, що будемо документувати та документуємо ці групи «знизу» і йдемо до «злодія у законі», а не «зверху» називаємо людину, що він керівник організованого кримінального співтовариства, і йдемо від нього до інших груп. Якщо ми розкриваємо злочинну групу, то згодом доходимо від неї до кримінального авторитету, потім доходимо до «смотрящего», до «положенця», а тільки потім – до «злодія у законі». Це технічно, інтелектуально дуже важко довести», - уточнив він.

Він уточнив, що поліція раніше задокументувала, зокрема, торік та цьогоріч, 11 таких осіб, і частина з них знаходиться у пунктах тимчасового тримання.

Читайте також: Лідера злодійського клану "Кобу Руставського" відправили під арешт на 40 діб

Як повідомляв Укрінформ, 4 червня Верховна Рада у повторному другому читанні ухвалила закон "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою" (2513).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-