Іспит на володіння українською: перші результати і які зміни вже внесли

Іспит на володіння українською: перші результати і які зміни вже внесли

Укрінформ
В Україні іспит на рівень володіння державною мовою для виконання службових обов’язків склали 4766 осіб.

Про це повідомила голова Національної комісії зі стандартів державної мови, докторка філологічних наук, професорка Орися Демська на пресконференції в Укрінформі.

“За перший тиждень іспитування з 19.07 по 23.07 склало іспит 1228 осіб, з 26.07 по 30.07 склало іспит 1660 осіб, з 2.08 по 6.08 2021 року - 1878. Разом 4766 осіб на старті. Комісія вважає, що це доволі хороший результат”, - сказала Демська.

Вона уточнила, що часові рамки з моменту складання іспиту до отримання сертифікату становлять від 2 до 12 днів.

Так, Демська поінформувала, що упродовж трьох тижнів сертифікати про рівень володіння державною мовою отримали 2282 людини, з яких 7 осіб - ті, хто прагнуть набути українського громадянства.

Читайте також: Нацкомісія зі стандартів державної мови розглядає питання розширення штату

“Якщо ми проаналізуємо кількість тих, хто взагалі не подолав 30% бар’єру, то там навіть не у відсотках, там до 10 людей не подолало рівень до 30%, тобто взагалі не склало ні на який рівень. 2,7% осіб не подолали 70% на рівень вільного володіння І ступеня або на рівень володіння ІІ ступеня. Тобто найвищий - С1, С2. Насправді, я вважаю, що динаміка надзвичайно хороша. Таких, хто, можна сказати, не досяг бажаного результату чи найкращого результату, їх насправді дуже малий відсоток”, - пояснила Демська.

Вона також зазначила, що ухвалені Кабінетом Міністрів зміни до проведення іспитів на рівень володіння державною мовою не стосуються іспиту про визначення рівня володіння державною мовою для набуття громадянства України.

“Прошу звернути увагу, що іспит на рівень володіння державної мови для набуття громадянства не змінює ні своєї структури, ні свого змісту. Таке рішення було прийнято відповідно до статті 11, яка каже враховувати європейські рекомендації мовного сертифікаційного оцінювання. Оскільки іспит на громадянство це передовсім іспит для іноземців, тобто тих людей, для яких українська мова є іноземною, і з тих 30 осіб, які вже зареєструвалися, це справді іноземці, для яких українська мова є не те, що не рідною, а навіть далекою від їхньої рідної мови”, - розповіла Демська.

Читайте також: Претендентів дуже багато: на мовний іспит записалися в перший день понад 300 осіб

Вона уточнила, що Кабінет Міністрів запропонував змінити часові межі іспиту на рівень володіння державною мовою для тих, хто повинен володіти і користуватися українською мовою під час виконання посадових обов’язків.

Водночас, член Національної комісії зі стандартів державної мови, кандидат філологічних наук Ольга Шевчук-Клюжева нагадала, що 4 серпня 2021 року на черговому засідання уряду за ініціативи Міністерства освіти і науки України було ухвалено кілька рішень щодо проведення іспитів на визначення рівня володіння державною мовою.

“Етапи складання іспиту на визначення рівня володіння державною мовою зберігатимуться... Претенденти мають авторизуватися в системі. Це першочерговий крок для претендентів. Далі відбувається власне іспит - тобто фізична присутність претендентів у місці проведення іспиту, де відбуватиметься ідентифікація особи, а також далі буде встановлено результати іспитів і претендент отримає державний сертифікат у електронному кабінеті”, - розповіла Шевчук-Клюжева.

Вона також додала що зміниться в проведенні іспиту на рівень володіння державною мовою.

“По-перше, змінюватиметься процедура відкриття реєстрації на іспит. Найближчим часом буде скориговано стратегію відкриття додаткових місць на реєстрації. І це тепер не відбуватиметься одномоментно декілька разів на тиждень, як це було попередньо. Тому що у вівторок, 3 серпня, під час відкриття реєстрації о 8.30 в системі перебувало понад 2,5 тисячі людей, які намагалися зареєструватися. І це істотно утруднює нормальну роботу сервера. Тому тепер відкриття буде відбуватися постійно через те, що на місцях центрам іспитування були надані додаткові інструменти і вони постійно будуть відкривати вільні слоти для реєстрації. Але тут треба зауважити, що це відбуватиметься з 10 серпня, тобто з вівторка, після 18 години”, - уточнила Шевчук-Клюжева.

Читайте також: У Нацкомісії з питань мови пояснили, хто може анулювати сертифікат на володіння українською

За її словами, відповідно до розпорядження уряду має змінитися час для проведення іспиту для осіб, які зобов’язані володіти та підтверджувати рівень володіння державною мовою для виконання посадових обов’язків.

“Тепер іспит триватиме 30 хвилин. Зрозуміло, що це впливає на структуру іспитової роботи, тому комісія трансформувала письмовий блок іспитової роботи та оптимізувала набір завдань, їхню форму та кількість, щоб ще більшу частину іспиту можна було перевірити за допомогою комп’ютерної техніки. Відтепер іспит складатиметься лише з тестової частини та усної частини. Але зважаючи на те, що тестів буде менше, вони стануть дещо складнішими”, - повідомила науковець.

На її думку, скорочення тривалості іспитової сесії та зміна структури іспитової роботи має позитивно вплинути на швидкість оцінювання іспитових робіт, відповідно - претенденти швидше дізнаватимуться про свої результати.

“Але відповідно до закону, ми маємо про це пам’ятати, національна комісія зі стандартів державної мови має 15 календарних днів на встановлення результатів іспиту. Зменшення часових рамок іспиту дозволить істотно збільшити кількість іспитових сесій на день. Отже, це збільшить пропускну здатність іспитових центрів, яка, до речі, збільшується постійно і вимагає величезних зусиль від працівників апарату”, - уточнила Шевчук-Клюжева.

Як зазначила Демська, таке рішення уряду тимчасове.

“На початку цього року внаслідок пандемії діяв так званий донабір державних службовців. Потім було прийнято закон, який повернув класичні конкурси. І власне пандемія, зміна набору на посади державної служби - усе це надзвичайно ускладнило ситуацію. І тому для того, щоб зробити якнайкраще для громадян України, ми на сьогодні власне займаємося тим, щоб трансформувати систему і в найближчі дні, очевидно понеділок-вівторок, ми оптимізуємо систему, ми трансформуємо іспит і зробимо його коротшим для того, щоб забезпечити той велетенський попит, який на сьогодні ми маємо. І знову ж таки врахуємо, що на осінь ми ідемо в пандемію, тому треба встигнути якомога більше іспитів провести і видати державних сертифікатів”, - пояснила Демська.

Також вона спрогнозувала, що комісія може повернутися до проведення іспиту в вигляді, в якому він проходив до ухвалених урядом рішень, наприкінці листопада-грудня цього року.

Як повідомлялося, із 16 липня 2021 року для вступу на державну службу необхідно подавати сертифікат про рівень володіння державною мовою. Отримати його можна за результатами спеціального іспиту. Відповідальною за процес іспитів є Національна комісія зі стандартів державної мови, що визначено Законом “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Читайте також: Як підготуватися до іспиту з української мови для набуття громадянства – поради

4 серпня 2021 року Кабмін ухвалив кілька рішень щодо усунення недоліків у проведенні іспитів на рівень володіння державною мовою. Зокрема, доручив протокольним рішенням Міністерству освіти і науки, Міністерству цифрової трансформації, Національному агентству України з питань державної служби та Національній комісії зі стандартів державної мови до 1 грудня 2021 року внести пропозиції щодо розширення мережі уповноважених установ, оптимізації роботи іспитової комісії, скорочення термінів встановлення результатів іспиту та внесення запису про видачу державного сертифіката до Реєстру державних сертифікатів про рівень володіння державною мовою.

Також ухвалив постанову, якою визначається, що усна та письмова частини іспиту проходять з використанням комп’ютерної техніки. Письмова частина передбачає виконання тестових завдань та написання тексту на визначену тему. Усна частина передбачає монологічне висловлювання. Також у документі зазначається, що загальна тривалість іспиту не може перевищувати 30 хвилин.

Іспити стартували 19 липня 2021 року.

Іспитова робота складається з чотирьох частин: “Культура мови” (24 тестові задання), “Читання”(20 тестових завдань), “Письмо” (1 завдання відкритого типу), “Говоріння” (2 завдання відкритого типу).

Фото: Геннадій Мінченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-