Буря емоцій в суді МН17, «діри» в небі та локдаун-прогноз — публікації тижня

Буря емоцій в суді МН17, «діри» в небі та локдаун-прогноз — публікації тижня

Укрінформ
Публікації Укрінформу про найважливіше, які ви могли пропустити цього тижня:

Справа МН17: Вбита горем мати принесла до суду прах сина

У Нідерландах, у судовому комплексі «Схіпхол», 6 вересня поновилися слухання у справі MH17. Почалася найемоційніша частина процесу, адже суд дав слово родичам загиблих. У суді мають виступити понад 90 рідних жертв трагедії MH17 – із Нідерландів, Австралії, Малайзії, Індонезії, Канади. Загалом заплановано 10 днів слухань упродовж наступних трьох тижнів.  Чи не найемоційнішим був виступ подружжя Сілени та Роба Фредріксів, які втратили у трагедії МН17 23-річного сина Брайса та його дівчину Дейзі. На засідання суду вони прийшли разом із прахом свого загиблого сина... Отже розповідаємо, про що у своїх виступах говорили родичі загиблих, до кого зверталися та коли суд оголосить вирок щодо чотирьох обвинувачених.

***

Арешт Нарімана Джеляла в Криму: що це значить та що робити Україні та світові?

Констатуємо одразу: Росія вже нічого не соромиться, вона мститься за Кримську платформу і поповнює політв’язнями “обмінний фонд” для торгу. Арешт Нарімана Джеляла - першого заступника Меджлісу кримськотатарського народу в Сімферополі – це знакова та саме політична акція окупаційних російських силових структур в Криму. І вона має достатньо прозору мету: усім, хто має свою точку зору та сміливість її висловити, надається дуже недвозначний сигнал – недоторканних немає, жоден статус чи навіть показове дотримання російських норм законодавства не захищає від переслідування. Чому так чинить країна-агресор та її спецслужби? Чому саме зараз? Чого слід чекати від Кремля та ФСБ найближчим часом та у перспективі?

***

Небо над Україною: є «діри», які радянськими ще системами ППО І ПРО не «залатаєш»

Україна нині використовує «радянські» системи ППО, які частково виконують і функцію ПРО, але вони застарілі, як морально, так і фізично. Цілісної системи протиракетної оборони фактично немає - і проблему треба якось вирішувати. Укрінформ зацікавила ця складна, втім, надважлива тема. Ми запитали у військових експертів, що мав на увазі міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, коли заявив, що наразі протиповітряна і протиракетна оборона – це «ключові «дірки», які треба заповнювати». Які існують варіанти? Закупівля у США Patriot PAC-3, «Залізного купола» в Ізраїлю, норвезького NASAMS чи власне виробництво?

***

Зради немає, виконання оборонного замовлення буде вчасним - Олександр Носов, заступник міністра оборони України, член Наглядової ради Укроборонпрому

Олександра Носова призначили до наглядової ради концерну Укроборонпром у травні, а в серпні він став заступником міністра оборони. Носов – колишній військовий розвідник, полковник запасу (залишив службу з приходом Януковича до влади), виробник військової техніки, добре знаний у промислових та військових колах. До речі, його ім’я тричі стояло у проєктах на призначення в концерн. Уперше, ще при Порошенку, вдруге і втретє – вже за нової команди. І воно сталося, бо на його кандидатурі, кажуть, наполіг особисто Володимир Горбулін. В інтерв’ю Укрінформу Носов розповідає про оборонне замовлення, лобі приватних виробників, бюрократичні складнощі, військову техніку та роботу на посаді, що схожа на “електричний стілець”.

***

Миколаївський костел: святині не горять, вони народжуються знову

Пожежа в костелі святого Миколая на Великій Васильківській сильно пошкодила святиню. На відновлення храму, за попередньою оцінкою фахівців, знадобиться більш як 75 мільйонів гривень. Остаточного висновку експертів іще немає, але всі, хто хоче долучитися до порятунку костелу, можуть переказати кошти на рахунок Національного будинку органної та камерної музики України. Укрінформ розповідає найголовніше і найцікавіше про Миколаївський костел. Коли і як будували? Хто і чиїм коштом? Якою була доля костелу в радянські часи і про що найбільше мріють київські римо-католики?

***

Осінній ковід-прогноз: локдаун ймовірний не раніше листопада

Про імовірність локдауну в Україні у разі погіршення ситуації відповідальні чиновники нині говорять обережно, зазначаючи, що таке рішення буде прийматися з огляду на показники захворюваності. Наразі і захворюваність, і госпіталізації пришвидшуються. Темпи зростання складають близько 20% на тиждень. Власне, ситуація розвивається за сценарієм, прогнозованим ученими, тобто темпи поширення ковіду подібні до аналогічного періоду минулого року. Якщо так і буде, то пік захворюваності варто очікувати на листопад. Але, на жаль, до завершення пандемії далеко. Після затишшя прогнозують нову хвилю наприкінці 2021-го.

***

Свобода – вакцинованим! Але декому незрозуміло, чи потрібна вона…

Незабаром в Україні стимулюватимуть вакцинацію не лише закликами – у МОЗ анонсували послаблення карантинних обмежень для вакцинованих. На засіданні Кабміну міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, що урядовці працюють над змінами карантинних норм, аби дотримуватися балансу між захистом населення від коронавірусу та його благополуччям. Таку практику послаблення обмежень для щеплених запровадили в Європі, США, Ізраїлі та інших країнах, тож і Україна вирішила перейняти їхній досвід. Чи стимулює подібна практика українців подбати про себе? Спробуємо відповісти на це запитання.

***

Мене здивувала пропозиція виступити на “Олімпійському” - Людмила Монастирська, народна артистка України, солістка Національної опери

Людмила Монастирська – одна з найпотужніших оперних співачок світової сцени, прима Національної опери України. Її називають наступницею традицій Соломії Крушельницької, Марії Каллас, Монсеррат Кабальє… На думку кастинг-директора «Метрополітен-опера», Людмила Монастирська – найкраща Аїда за останні 50 років. А в 2015 році співачка була номінована на The International Opera Awards. Але Монастирська не любить, коли її називають «зіркою», «примою», «дівою», вона каже про себе: професіонал своєї улюбленої справи. Про пандемію, концерти, українську та закордонну публіку, Незалежність та багато іншого читайте в інтерв’ю на сайті Укрінформу.

Іще більше публікацій читайте тут, а всі інтерв’ю - за цим лінком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-