Науковці назвали ідеальну дієту для літніх людей
Про це повідомляє іспанське видання La Vanguardia, передає Укрінформ.
Як відомо, середземноморська дієта включає велику кількість овочів, фруктів, бобових, цільного зерна або горіхів, а основним джерелом жиру є оливкова олія. Натомість обмежується споживання молочних продуктів, червоного м’яса, а також продуктів, багатих цукром. Крім того, зауважує видання, жінкам можна вживати до однієї склянки вина на день, чоловікам - до двох.
Науковці встановили, що дотримання такої дієти пов’язане зі зниженням смертності серед літніх людей, також вона допомагає підтримувати когнітивні функції в похилому віці.
Перше дослідження базується на спостереженні за жителями італійської провінції Тоскана протягом двох десятиліть. У ньому взяли участь 642 особи віком від 65 років. За 20 років померли 425 учасників. 139 смертей були спричинені серцево-судинними захворюваннями, а 89 – пов’язані з раком.
При цьому, стверджують науковці, «середземноморська дієта обернено пов’язана з усіма причинами смертності: що активніше її дотримуються, то нижча смертність у літніх людей».
Як зазначається, у ході досліджень фахівці Університету Барселони розробили індекс дієтичних біомаркерів на основі груп продуктів, які є частиною середземноморської дієти. «Вони дійшли висновку, що вимірювання цих біомаркерів може допомогти давати індивідуальні поради щодо харчування людям похилого віку», - вказує видання
Ще одне дослідження підтвердило, що дотримання середземноморської дієти літніми людьми допомагає підтримувати когнітивні функції.
«Когнітивне здоров’я, що визначається як здатність мислити, вчитися і чітко запам’ятовувати, є важливим компонентом для успішного виконання повсякденної діяльності та підтримки якості життя», - нагадує La Vanguardia.
В іншому дослідженні, проведеному іспанським консорціумом державних дослідницьких центрів CIBEROBN, було оцінено когнітивне здоров’я 6647 осіб, які дотримувалися різних дієт.
З’ясувалося, що учасники, які дотримувалися середземноморської дієти, показували кращі результати в тестах, пов’язаних із загальними когнітивними функціями, протягом дворічного періоду. І це зумовлено споживанням продуктів з високим вмістом корисних жирів, таких як оливкова олія.
У результаті, підсумовує видання, дослідники дійшли висновку, що навіть у короткостроковій перспективі дотримання середземноморської дієти може підвищити когнітивну функцію в літньому віці.