Понад 15 тисяч українських євреїв репатріювалися до Ізраїлю за перші три місяці війни

Понад 15 тисяч українських євреїв репатріювалися до Ізраїлю за перші три місяці війни

Укрінформ
Протягом перших трьох місяців розв’язаної росією війни до Ізраїлю репатріювалися понад 15 тисяч українських євреїв.

Про це сказав експерт Центру громадянських свобод В’ячеслав Ліхачов у ході експертної дискусії в Укрінформі на тему: «Вразливі групи на тлі повномасштабної війни: як врахувати специфіку потреб?».

“На відміну від інших громадян України, які шукають тимчасового притулку у європейських країнах, особам єврейського походження держава Ізраїль надає громадянство. І вони організували потужну допомогу в організації репатріації єврейських біженців з України до Ізраїлю. Йдеться про 15-16 тисяч осіб”, - сказав він.

За словами Ліхачова, представники європейської громади одразу отримують ізраїльське громадянство і певну допомогу від держави, а це означає, що з цієї категорії біженців, очевидно, більшість не повернеться до України. У подальшому це позначиться на збережені єврейської громади і етнічному різноманітті українського суспільства, зазначив він.

Читайте також: Уряд створив робочу групу для захисту українців, які виїхали за кордон в умовах війни

Експерт нагадав, що за даними перепису в Україні було зафіксовано близько ста тисяч громадян України єврейського походження, які мають право на репатріацію до Ізраїлю. Тому, з урахуванням цих даних, 15-16 тис. єврейських біженців є значним відсотком, зауважив Ліхачов.

Він також повідомив, що унаслідок бойових дій постраждала єврейська культурна спадщина. Зокрема, було повністю знищено обидві синагоги в Маріуполі, а також пошкоджено обидві синагоги у Харкові.

Як повідомляв Укрінформ, на початку липня Ізраїль скасував електронні дозволи для в'їзду українців. Зазначене рішення стосується громадян України, які планують подорож до Ізраїлю з туристичною метою. Біженців з України Ізраїль не приймає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-