Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 10

Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 10

Укрінформ
Демократичний світ не визнав результати «виборів» Путіна. У Румунії зводять найбільшу в Європі базу НАТО. Переселенцям надаватимуть субсидію на оренду житла.

У випуску:

  • Демократичний світ не визнає результати псевдовиборів Путіна
  • Визвольний похід на територію Росії та дронові удари по НПЗ
  • Проєкт «Куп’янський дрон»
  • «Рамштайн» і військова допомога Україні
  • НАТО розширюється
  • Міжнародна коаліція за повернення українських дітей
  • Із 1 березня пенсії зросли в середньому майже на 400 грн
  • Понад 90 тисяч ВПО подали заяви на продовження держдопомоги
  • Переселенцям надаватимуть субсидію на оренду житла

ВИБОРИ БЕЗ ВИБОРУ

18 березня були оголошені офіційні цифри переобрання російського «монарха» Володимира Путіна. «Вибори» незаконно проводилися також на тимчасово окупованих територіях України. Йому «нарахували» 87,28% голосів (майже 76 млн росіян). За тривалістю правління Путін уже перевершив Піночета (17 років) та Кім Чен Іра (17 років).

Демократичний світ не визнає результати «виборів» Путіна. А голова Європейської ради Шарль Мішель іще в перший день саркастично «привітав» Путіна з перемогою: «Жодної опозиції. Жодної свободи. Жодного вибору». 

Згодом Верховний представник Євросоюзу Жозеп Боррель виступив із жорсткою заявою від імені всіх країн-членів ЄС. За його словами, ЄС «не визнає і ніколи не визнає вибори на окупованих українських територіях», а саму процедуру назвав «ці так звані вибори», підкресливши, що російська влада «позбавила виборців реальних виборів».

Президент України Володимир Зеленський подякував кожній державі, кожному лідеру, усім міжнародним організаціям, які називають і називатимуть ці речі своїми іменами. «Усе, що Росія робить на окупованій території України, є злочином. За все, що зроблено російськими вбивцями в цій війні та заради путінської довічної влади, має бути справедлива відплата», – сказав глава Української держави.

НАШІ ПЕРЕМОГИ

Напередодні так званих «виборів» у Росії Об’єднані сили російського спротиву, які діють у союзі із ЗСУ, оголосили про визвольний похід на територію Курської та Бєлгородської областей РФ. Контингент наступу складався з Легіону «Свобода Росії», Російського добровольчого корпусу та Сибірського батальйону. Спочатку вони заявляли, що підрозділи йдуть на російські «вибори», щоби «показати свій вибір». Але воєнні дії ЛСР-РДК-СБ тривають і надалі. У РДК назвали метою встановити свій прапор над Кремлівською стіною.

Водночас на території держави-агресорки стали регулярно зазнавати дронових ударів нафтопереробні заводи. Вже понад 10% нафтопереробних потужностей РФ пошкоджені. Удари по НПЗ у Росії змушують ворога знімати ЗРК з інших територій. Як повідомляє Bloomberg, Росія втратила вже близько 600 тис. барелів через удари України по НПЗ.

На закупівлю дронів для Сил оборони Кабмін виділив додаткові ₴5 млрд. В Україні також розпочався проєкт «Куп’янський дрон», метою якого є збір і передача ЗСУ тисячі FPV-дронів у цьому році. Проєкт створений для стимулювання, заохочення та мотивації людей, які можуть зібрати дрон, щоб допомогти ЗСУ нищити ворога. Для тих, хто хоче збирати дрони, підготували навчальний курс із детальними інструкціями. Партнери «Куп’янського дрону» – проєкт Victory Drones, благодійна організація «Вентрум» та «Дія.Підпис».

СВІТ ПІДТРИМУЄ УКРАЇНУ 

19 березня на американській базі «Рамштайн» у Німеччині відбулося 20-те засідання Контактної групи з питань оборони України. Яку допомогу пообіцяли Україні?

Німеччина

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус анонсував новий пакет допомоги на 500 млн євро. Туди увійдуть 10 тисяч артилерійських боєприпасів із запасів Бундесверу, а також 100 БМП та 100 транспортних авто.

Із цим пакетом загальна допомога Берліна у 2024 році досягає 7 млрд євро. До цієї суми також входять кошти, виділені на чеську ініціативу із закупівлі снарядів. Таким чином, ФРН профінансує закупівлю 180 тис. снарядів. Також стало відомо, що уряд замовить ще 100 тис. снарядів у німецької промисловості.

А ще перед засіданням «Рамштайну» Пісторіуса питали про те, чи може Україна розраховувати на новини про авіаційні ракети Taurus з дальністю дії близько 500 км, але той відповів, що «новин немає».

Фінляндія

Фінський міністр оборони Антті Хакканен оголосив, що на зустрічі з начальником Генштабу Чехії Карелом Ржекою обговорював чеську ініціативу щодо закупівлі сотень тисяч боєприпасів для України.

«Фінляндія бере участь у цій ініціативі, виділивши 30 мільйонів євро», - зазначив він.

Напередодні президент Румунії Клаус Йоханіс схвалив транзит бойових катерів, які Фінляндія передала Україні. Кількість і конкретний тип суден не розголошується. Також повідомляється, що підготовку на румунській території пройдуть близько 50 військових із України.

Канада

Гроші на закупівлю артснарядів пообіцяла виділити й Канада. Йдеться про суму в розмірі 40 млн канадських доларів (близько 30 млн дол. США).

«Підтримавши чеську ініціативу з передачі Україні великої кількості артилерійських боєприпасів, Канада нарощує зусилля, аби вдовольнити одну з найбільш нагальних оборонних потреб України», – сказав міністр оборони Канади Біл Блер.

Ця країна також передасть ЗСУ пристрої нічного бачення на 5,7 млн доларів.

Косово

Міністр оборони Косово Еюп Македончі повідомив, що його країна передасть нам мінометні міни.

Це буде вже другий пакет від республіки для України. Перший, до якого увійшли вантажівки, тактична та бронетехніка, надійде вже наступного тижня.

«Косово продовжуватиме підтримувати Україну в її героїчній війні проти російської агресії», - зазначив пан Македончі.

Бельгія

Міністерка оборони Бельгії Людовін Дендондер заявила, що її країна планує надати великий пакет допомоги для України на додаткові 412 млн євро, що складатиметься з трьох частин.

Перша частина – у співпраці з Нідерландами будуть передані три протимінні кораблі класу Alkmaar. Бельгія бере на себе базову підготовку особового складу у військово-морській академії, технічне обслуговування тральщиків, щоб гарантувати їхню морехідність та працездатність, а Нідерланди – навчання екіпажів на місцях.

Друга частина передбачає закупівлю броньованих машин швидкої допомоги в рамках спільної ініціативи країн Бенілюкса. Перед передачею їх мають намір модернізувати. Крім того, планується спільна закупівля розвідувальних дронів і передача близько 300 бронемашин Iveco LMV. 

Найбільша, третя частина пакета – на 373,1 млн євро – піде на постачання артилерійських боєприпасів із бельгійських запасів, а також через міжнародні групові закупівлі.

Данія

Данія планує надати пакет на 330 млн доларів, куди увійдуть самохідні артилерійські установки Caesar, самохідні 120-мм міномети та снаряди. Зокрема, гаубиці Caesar нададуть у співпраці з Францією, а 155-мм боєприпаси – спільно з Естонією та Чехією.

«Артилерійські та мінометні системи мають великий попит з боку України. Цим пакетом допомоги ми робимо істотний внесок у боротьбу за свободу України… Допомога надана у співпраці з нашими союзниками і посилає важливий сигнал про те, що ми підтримуємо Україну на широкому фронті», – наголосив датський міністр оборони Троельс Лунд Поульсен.

США

Минулого тижня Білий дім виділив пакет на 300 млн доларів – перший із грудня 2023 року. До нього увійшли:

  • зенітні ракети-перехоплювачі
  • ракети GMLRS до реактивних систем HIMARS
  • 155-мм артилерійські снаряди (включаючи осколково-фугасні та касетні)
  • 105-мм артилерійські снаряди
  • 84 протитанкові комплекси

У заході взяли участь міністри оборони та високопоставлені військові керівники з близько 50 країн. 

Щодо чеської ініціативи: на сьогодні Чехія має 300 тисяч снарядів для передачі Збройним силам України. Президент Петр Павел наголосив, що Чехія робить усе можливе, аби доставити нашій державі боєприпаси «так швидко, як це можливо». «Україна потребує снарядів зараз. Але ми не можемо чекати на європейські компанії, тому намагаємося знайти боєприпаси всюди, де можемо», – наголосив він. У деяких ЗМІ з’явилась інформація, що Чехія закуповує боєприпаси для України навіть у «союзників» Росії.

Тим часом, НАТО розширюється. У першому півріччі цього року в Європі та на Атлантиці тривають безпрецедентні за масштабами й кількістю задіяного особового складу й техніки військові маневри НАТО «Steadfast Defender» («Стійкий захисник»). А Польща стала місцем проведення найбільших у Європі навчань.  У Румунії розпочали зведення найбільшої у Європі бази НАТО. На будівництво витратять 2,5 млрд євро.

Після плідних дискусій у Брюсселі Україна отримала 4,5 млрд євро в межах перехідного фінансування, передбаченого Ukraine Facility. Згідно із заявленою програмою Ukraine Facility обсяг підтримки України від ЄС протягом 2024–2027 років становитиме 50 млрд євро.

Вже 33 країни обʼєднала Міжнародна коаліція за повернення українських дітей. За такої підтримки міжнародних партнерів коаліція якісно примножить зусилля ініціативи Bring Kids Back UA й забезпечить реалізацію четвертого пункту української Формули миру «Звільнення полонених і депортованих осіб».

УРЯД ДОПОМАГАЄ ГРОМАДЯНАМ

Із 1 березня 2024 року пенсії для майже 10 млн пенсіонерів були проіндексовані з урахуванням коефіцієнта 1,0796. У середньому виплати по Україні зросли на 397,07 грн, середній розмір пенсії відтепер становить 5 792,02 грн. Наразі мінімальні пенсійні виплати для пенсіонерів віком: старше 80 років - 3 370,00 грн, 70-80 років – 3 240,00 грн, до 70 років – 2 980,00 грн. В інших непрацюючих осіб мінімальна пенсія - 2 725,00 грн.

Понад 90 тис. внутрішньо переміщених осіб подали заяви на продовження держдопомоги, близько 66% із них уже опрацьовано. У Мінреінтеграції зазначили, що в першому періоді березня на виплати для 671 тис. ВПО було спрямовано загалом 1,4 млрд грн. Для подачі заяви на продовження отримання державної допомоги слід звертатися до органів соцзахисту населення у громаді або у ЦНАП району, де перебувають внутрішньо переміщені особи.

Новий інструмент підтримки ВПО розробили в Мінсоцполітики – переселенцям надаватимуть субсидію на оренду житла. Наразі проєкт рішення про таку допомогу перебуває на погодженні в уряді, його запровадження очікується вже в червні.

У бюджеті на цей рік заклали близько ₴5,75 млрд на житло для ветеранів та родин загиблих захисників.Таким чином, може бути виплачена компенсація на придбання житла понад 2000 осіб за трьома програмами Мінветеранів. Подати документи для отримання компенсації на придбання житла можна до ЦНАПу або органу соцзахисту населення за місцем перебування на квартирному обліку.

Кабмін запускає механізм держпідтримки проєктів зі значними інвестиціями. Для супроводу в підготовці та реалізації інвестпроєкту заявник має звернутися до UkraineInvest за інформаційною та консультативною допомогою. Інвестори можуть отримати від держави декілька видів підтримки, які становлять до 30% від суми інвестпроєкту зі значними інвестиціями. Уряд також ухвалив рішення, що дозволяє інвесторам отримати компенсацію за збудовані об’єкти інженерно-транспортної інфраструктури. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль пояснив: якщо інвестор побудував дорогу, провів воду, газ або електроенергію до свого заводу чи іншого об’єкта інвестицій, то держава компенсує йому ці витрати.

Водночас підтримка вітчизняного товаровиробника в межах програми «Зроблено в Україні» будуватиметься на стимулюванні попиту за рахунок кешбеку у споживчому та промисловому сегменті, інвестиційному кредитуванні й дерегуляції. 

УКРАЇНА ВІДБУДОВУЄТЬСЯ 

За програмою «єВідновлення» сертифікати на придбання нового житла замість знищеного отримали вже 4,5 тис. українців. Третина з них вже придбала нові оселі.  Більше новин - в добірці "Відбудова України-2024"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-