У Ризі День Європи відкрився «Європейським пікніком» біля Сейму

У Ризі День Європи відкрився «Європейським пікніком» біля Сейму

Фото
Укрінформ
У Ризі 9 травня проходили святкові заходи на честь Дня Європи. Першим став «Європейський пікнік» на площі перед латвійським парламентом.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу з місця події.

У великому наметі перед латвійським Сеймом з 12:45 до 15:00 відбувався святковий «Європейський пікнік». Там кожен бажаючий міг скуштувати страви 18 країн Євросоюзу, а також країн-кандидатів на вступ у ЄС – України, Молдови та Грузії. Під час пікніка проходила вікторина «Я та ЄС», переможці якої отримали призи.

Фото: пресслужби Сейму Латвії
Фото: пресслужби Сейму Латвії

Відкрила захід спікерка латвійського парламенту Дайга Мієріня. Вона наголосила, що головною метою ЄС є мир у Європі. Відповідно саме зараз, коли все ще є країни, що нападають на інші, об’єднання треба більше, ніж будь-коли.

Фото: пресслужби Сейму Латвії
Фото: пресслужби Сейму Латвії

На площі перед Національною латвійською оперою проходив святковий концерт «Ода радості», названий так на честь Гімну Європейського Союзу. Його підготував Латвійський університет. Виступали колективи ЛУ – хор Aura та Wind Band. Під час заходу була відкрита міжнародна студентська фотовиставка «Натхненні Європою».

У Ризі День Європи відкрився 9 травня «Європейським пікніком» біля Сейму / Фото: Олег Кудрін, Укрінформ

Спеціально для концерту «Ода радості» учасники хору Aura підготували попурі з українських народних пісень, окремі куплети яких були перекладені латвійською мовою. Родзинкою концерту став виступ латвійської співачки українського походження Вікторії Притуляк.

В ризьких кінотеатрах в центрі міста «Kino Bize» та «K. Suns» з 17:00 і до пізнього вечора показують латвійське та європейське кіно. Серед обраних стрічок – переможець Амстердамського міжнародного документального кінофестивалю фільм «Українські шерифи» (2015).

Фото: Президента Латвії 

9 травня святкування Дня Європи відбувається не тільки в Ризі, а й у інших регіонах країни. Відзначимо, що президент Едгарс Рінкевичс цього дня не залишився у столиці, а відправився з візитом в місто Гулбене. Там він, серед іншого, взяв участь в акціях з нагоди Дня Європи: «Голосуй за найближчу європейську цінність» і «Рукостискання Європи».

Читайте також: Зеленський: Сила Європи у добровільному єднанні людей і цінностей

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 9 травня також відзначають День Європи. Свято було запроваджене указом Президента №266/2023 від 8 травня 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-