Під час війни всі мають бути забезпечені роботою від держави - експерти

Під час війни всі мають бути забезпечені роботою від держави - експерти

Укрінформ
В Україні посилюють заходи стимулювання роботодавців до працевлаштування якомога більшої кількості громадян, адже під час війни держава має забезпечити роботою всіх.

Про це заявили в Укрінформі учасники круглого столу «Проєкт «Візія-2033»: Економіка військового часу - де брати робочу силу?».

«На мій погляд, стимулювання створення нових робочих місць дуже залежить від підтримки приватного бізнесу і максимального невтручання держави в його діяльність. Під час війни - це досить не просто, тому відповідну законодавчу базу треба напрацьовувати і реалізовувати поступово. Головне, що під час війни всі мають бути забезпечені роботою від держави, адже працююча економіка і власне виробництво, починаючи від голки з ниткою і закінчуючи ВПК, - це запорука нашої перемоги, це робочі місця і відповідно стимулювання ринку праці. На сьогодні, це наш пріоритет», - зазначив народний депутат України Олег Дунда.

В Україні сьогодні запроваджуються нові програми сприяння зайнятості населення, і одним із проактивних учасників цього процесу є Державна служба зайнятості, яка запускає програми з повернення на ринок праці осіб з інвалідністю, забезпечення робочими місцями внутрішньо переміщених осіб, адаптації учасників бойових дій на ринку праці, підтримки підприємницької діяльності. Відповідаючи реаліям сьогодення, ДСЗ з початку повномасштабного вторгнення запустила низку електронних сервісів та дистанційних послуг для населення.

Читайте також: У Фонді соцстрахування на випадок безробіття прокоментували виплати під час війни

«Сьогодні більшість послуг доступні онлайн через портал «Дія», вебсайт Державної служби зайнятості та електронні кабінети як для пошукачів роботи, так і для роботодавців. А ще разом з провідними кадровими агенціями ми створили найбільшу в країні базу вакансій та резюме – Єдиний портал вакансій, на якому зареєстровано понад 240 тисяч пропозицій від роботодавців», - розповіла заступниця директора ДСЗ Валентина Рибалко.

Водночас всі експерти погоджуються з тезою про те, що у найближчі роки Україна відчуватиме великий брак робочої сили у всіх сферах економіки. Як підкреслив завідувач відділу моделювання соціально-економічних процесів і структур Інституту демографії та проблем якості життя НАНУ Володимир Саріогло, головним чинником дефіциту залишатиметься демографічний фактор, а саме зовнішня та внутрішня міграція населення.

На переконання співзасновника HRD Club Ukraine Дмитра Дегтяра, вирішення цієї проблеми буде залежати від зміни підходів в управлінні персоналом на рівні законодавства, що стане можливим лише при допомозі держави та у тісній співпраці з бізнесом.

«Саме поєднання досвіду бізнесу та потреб держави дасть можливість впровадити реальні кроки по вирішенню питання міграції, утримання та повернення українців, працевлаштування ветеранів, перенавчання людей під інші професії», - сказав експерт.

Резюмуючи дискусію, президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник наголосив, що головним завданням держави на даний момент залишається забезпечення потреб армії, без чого неможливо досягнути позитивних результатів у війні.

«І робоча сила, яка працює на військові потреби, повинна бути добре забезпечена, вмотивована та заброньована від мобілізації», - сказав він.

Як повідомлялося, Національний банк України прогнозує зниження рівня безробіття у 2024 році до 14,2% проти 18,2% в минулому році через швидке зростання попиту на працівників в умовах обмеженої пропозиції.

Фото Кирила Чуботіна

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-