У Божковській виправній колонії ДБР викрило систему катування в’язнів

У Божковській виправній колонії ДБР викрило систему катування в’язнів

Укрінформ
Чотирьом посадовцям Державної установи «Божковська виправна колонія (№16)» повідомили про підозру. Їм інкримінують причетність до катування в’язнів.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба Державного бюро розслідувань.

«У ході розслідування були викриті численні факти знущань та побиття осіб, які відбували покарання у колоніях.

Слідством встановлено, що жертвами злочинців були майже всі, хто потрапляв до колонії. Процес виявлення осіб, які стали жертвами службових осіб колонії, триває.

Новоприбулим погрожували поселенням серед «відторгнутих загалом» в’язнів та били до тих пір, поки не ламали волю й примушували беззаперечно виконувати будь-які вказівки. Наразі перевіряється інформація навіть про факти смерті від побоїв», - йдеться у повідомленні.

Установлено, зокрема, що з моменту прибуття до колонії кожен із засуджених проходив жорстку процедуру приймання, під час якої новоприбулих засуджених змушували прибирати підлогу, знімаючи вказаний процес на відеокамеру. У разі відмови до нього застосовувалися тортури: били руками, ногами, гумовими кийками, палицями у різні частини тіла, викручували руки тощо. Серед іншого, наприклад задокументовано факт нанесення понад 200 ударів одному із засуджених.

Також у розпорядженні слідства є відеофайли, на яких зафіксований момент завдання тяжких тілесних ушкоджень одному з новоприбулих в’язнів Божковської виправноі колонії. Експертиза відео підтвердила його справжність, відео долучили до матеріалів провадження як один із доказів протиправних дій працівників колонії.

Читайте також: У Росії катують політвязня із Криму Рустема Османова - Лубінець

Чотирьом службовим особам Державної установи «Божковська виправна колонія (№16)» повідомили про підозру за частиною другою статті 127 (катування) ККУ (в редакції статті до внесення змін Законом № 2812-ІХ від 01.12.2022).

Їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Проводиться робота щодо встановлення інших фактів катувань та збір доказів щодо причетності інших службових осіб колонії, в тому числі керівного складу.

Крім того, у Бюро поінформували, що встановили факти катувань ув’язнених у низці регіонів України.

«Також проводяться слідчі дії в офісі Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання покарань ДКВС та у керівника цієї установи. Крім інформації про можливу організацію системи поборів та знущань у підпорядкованих закладах виконання кримінальних покарань, перевіряються також підстави отримання ним у приватну власність майна, яке значно перевищує його офіційні доходи. Йдеться про численні квартири, офісні приміщення та елітні автомобілі», - зазначають у ДБР.

У свою чергу, Міністерство юстиції заявило про співпрацю з правоохоронними органами у справі щодо порушень прав ув’язнених у Божковській виправній колонії на Полтавщині.

У міністерстві запевняють, що постійно вживають "заходи щодо дотримання прав засуджених та ув’язнених в установах виконання покарань, приведення умов їх тримання до європейських стандартів та співпрацюють з правоохоронними органами з метою недопущення подібних випадків в подальшому".

Нагадаємо, 28 травня працівники ДБР провели обшуки у Божковській колонії на Полтавщині, а також в офісі Північно-східного міжрегіонального відділення Управління з питань покарань державної кримінальної виконавчої служби.

Раніше працівники Офісу омбудсмена зафіксували у Менській виправній колонії № 91 у Чернігівській області низку порушень.

Фото: Інформаційний портал Харківської правозахисної групи

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-