Дев'ять команд українських розробників презентували винаходи для саперів

Дев'ять команд українських розробників презентували винаходи для саперів

Укрінформ
Під час першого етапу хакатону «Безпечне поле» девʼять українських команд розробників презентували свої винаходи, які допоможуть саперам скошувати густу траву на ділянках, що потребують розмінування.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

«Головний запит до розробників – створити роботизовані косарки, які зможуть ефективно скошувати рослинність і при цьому мають бути недорогі у виробництві, щоб у разі підриву такі машини можна було швидко замінити. На полі зі скошеною травою нижчий рівень небезпеки для сапера<...>. А це, своєю чергою, суттєво прискорює процес розмінування», – зазначив начальник управління з питань гуманітарного розмінування Дмитро Паньшин.

Девʼять команд презентували різні продукти для скошування рослинності - від мультиплатформ до роботизованих тракторів. Ціновий діапазон таких виробів – від 5,5 тис. дол. до 19,5 тис. дол. за одиницю. Окремі розробники можуть виготовляти від 30 до 100 косарок на місяць.

Учасники хакатону отримали оцінки та зауваження з боку журі, до складу якого входили, зокрема, військові, які безпосередньо займаються розмінуванням. Після доопрацювання прототипи випробують в польових умовах. І вже за підсумками випробувань та проходження сертифікації машини можуть бути закуплені для потреб саперів як державних структур, так і приватних операторів протимінної діяльності.

Читайте також: На Миколаївщині аграрії створили безпілотний трактор-розміновувач

Як повідомлялось, в Україні запрацювала програма компенсації аграріям за розмінування земель. Участь у програмі можуть узяти аграрії, землі яких уже розміновані сертифікованими операторами протимінної діяльності (ОПМД) у період із 24 лютого 2022 року до 15 квітня 2024 року.

Фото: Юлія Свириденко/Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-