Для оновлення фондів бібліотек України потрібно мільярд гривень на рік - УІК

Для оновлення фондів бібліотек України потрібно мільярд гривень на рік - УІК

Ексклюзив
Укрінформ
Задля швидкого оновлення фондів в українських бібліотеках необхідно від 1 до 3 мільярдів гривень.  

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомила директорка Українського інституту книги Олександра Коваль у межах Книжкового Арсеналу.

«Насправді сума залежить від того, наскільки швидко ми хочемо оновити фонди. Я вважаю, що потрібно мати мінімум 1 мільярд гривень на рік, а краще - 3. Ми виходимо з кількості книжок, які треба замінити, а також середньої вартості книг. Відомо, що у наших бібліотечних фондах зберігалося близько 180 млн примірників. Половина з них - книжки радянського періоду, ще частина з того, що залишилося - російськомовні книжки, які, до речі, теж достатньо старі», - сказала фахівчиня.

Коваль зауважила, що застарілість видань пов'язана з тим, що фонди бібліотек не оновлювалися з інтенсивністю 5% на рік, як це закладено в документах Міністерства культури та інформаційної політики.

«За нашими нормами, бібліотечні фонди мають оновлюватися не менше ніж 5% на рік. Це приблизно вдвічі або навіть втричі менше, ніж у країнах ЄС. Там вважають, що книга на полиці живе 10 років. Є класика - вічна література, яку можна рідше оновлювати. Але новинки, бестселери швидко замінюються», - розповіла вона.

Директорка УІК констатувала, що в бюджеті немає таких грошей. Водночас вона зауважила, що, за останнім дослідженням УІК, місцеві громади можуть зібрати сумарно до 50 млн грн.

Читайте також: У Києві презентували виставку і книгу про вплив війни на дітей

«Моя пропозиція - обговорити такий підхід разом із владою, органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями. Нам треба об'єднати зусилля. Можливо, варто створити великий фонд із грошима. Я переконана, що люди, які розуміють важливість читання, можуть пожертвувати 300-500 гривень на місяць. Після накопичення певної суми чи фахівці порадять, які книги закупити, чи бібліотеки самі складуть список потрібних видань», - додала вона.

Як повідомляв Укрінформ, унаслідок повномасштабного вторгнення знищено 1,6 млн видань із фондів українських бібліотек.

У Києві розпочався ХІІ Міжнародний фестиваль «Книжковий арсенал». Він триватиме з 30 травня до 2 червня 2024 року.

Фото: Pixabay

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-