У Празі росіяни напали на українських і чеських волонтерів - почали з образ ЗСУ і закінчили бійкою

У Празі росіяни напали на українських і чеських волонтерів - почали з образ ЗСУ і закінчили бійкою

Оновлено
Укрінформ
В центрі чеської Праги волонтери, які збирали пожертвування для України неподалік стенду Prague Maidan («Празький Майдан»), зазнали нападу з боку двох російськомовних іноземців.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Radio Prague International.

Увагу до інциденту, що стався у суботу, 1 червня, привернуло відео одного з волонтерів у соцмережах.

На відеозаписі видно, як чоловік та жінка, які розмовляли російською, намагаються атакувати волонтерів.

У якийсь момент чоловік каже німецькою мовою з російським акцентом, що «він німець».

Відео містить нецензурну лексику

Поліція підтвердила, що їхні співробітники прибули на Староміську площу через конфлікт між двома групами іноземців.

«Слідчі у кримінальних справах розслідують обставини події та з'ясовують, що сталося», - повідомила прессекретар поліції Єва Кропачова, уточнивши, що ніхто не був затриманий.

Із відео зрозуміло, що інцидент стався поблизу стенду, що належить організації, яка працює в Чехії з підтримки України та збору для неї грошей. Згодом сам стенд був пошкоджений.

Пізніше в соцмережах можлива учасниця інциденту написала українською мовою: «Я побилася з росіянкою в центрі Праги. У тріщинах телефону кров, вся сорочка в крові».

Пізніше безпосередня учасниця і жертва нападу, українська волонтерка Ельміра Бабаєва розповіла Укрінформу, що група росіян, яка атакувала інформаційний намет волонтерської благодійної організації «Празький майдан», в нецензурній формі висловлювала образи на адресу ЗСУ та України.

«Вчора я сиділа за столиком, у наметі була ще наша чеська волонтерка і 19-річний чеській хлопець. До мене підійшов «російський мужичок», почав ображати, лаятися матом, говорячи про те, як, мовляв, росармія «громить» ЗСУ. Я сказала, що публічна підтримка російської агресії в Чехії є правопорушенням і почала знімати його на телефон», - згадує Бабаєва.

Тоді на підтримку чоловікові підскочили ще двоє чоловіків і дві жінки та почали вже фізично тиснути, штовхати. Почали бити парасольками, по голові дісталося й Ельмірі. Коли чоловік схопив хлопця-чеха за грудки, втрутилися вже перехожі, серед яких були іноземці. Викликали поліцію, яка приїхала буквально за 3 хвилини, але росіяни встигли втекти.

Постраждалих відразу відправили в швидку, де було знято та задокументовано побиття. У понеділок постраждалі підуть до поліції. Самі правоохоронці тим часом почали пошук.

«Празький Майдан» - одна із найбільших українських некомерційних організацій у Чехії, яка активно допомагає Україні з початку російсько-української війни.

Інформаційний намет волонтерської благодійної організації «Празький Майдан» у Празі / Фото: Kravchuk photographer

Наметовий протест проводиться на Староміській площі в центрі Праги під гаслом «Russia – hands off Ukraine» вже дев’ять років поспіль щонеділі/суботи. Тут кожен може ознайомитися з інформаційними матеріалами про російську війну, підтримати гуманітарний збір для України, а також підписати петицію про посилення санкцій проти Росії. Спочатку метою акцій було посилити тиск на тодішній уряд Чехії, який займав нерідко проросійську позицію. Нинішній уряд є активним прихильником допомоги Україні.

Бабаєва приїхала у Прагу з Харкова у березні 2022 року.

Читайте також: Глава МЗС Чехії - про купівлю снарядів для України: Результати будуть наступного місяця

Як повідомляв Укрінформ, президент Чеської Республіки Петр Павел підтвердив свою участь у Саміті миру, який назвав важливим кроком на шляху до справедливого миру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-