У Києві презентували документальний фільм про редактора прифронтової газети

У Києві презентували документальний фільм про редактора прифронтової газети

Фото
Укрінформ
У Києві відбулася презентація документального фільму «На межі: історія незламності редактора прифронтової газети», створеного інформаційною службою Національної спілки журналістів України.

Фільм розповідає про роботу прифронтової газети «Зоря» із Золочева Харківської області та її головного редактора Василя Мирошника, який був присутній на презентації, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні, напередодні Дня журналіста, головний захід, який ініціює НСЖУ, це показ унікальної документальної стрічки, яку готувала команда НСЖУ. Це історія редактора однієї прифронтової газети у Харківській області. Героєм фільму став Василь Савич Мирошник, який виконує велику місію, він друкує в умовах небезпеки газету в Харкові, особисто розвозить її до прикордоння із Росією, щоб інформувати українців. Ми вирішили показати цей фільм саме у центрі "Парковий", одному з найрозкішніших нових центрів України, щоб вшанувати журналістів із прифронтових газет. На показ ми запросили колег із Херсона, Миколаївської, Донецької і Запорізької областей", - розповів голова НСЖУ Сергій Томіленко.

У Києві презентували документальний фільм про редактора прифронтової газети / Фото: Павло Багмут. Укрінформ

Щотижня Василь Мирошник доправляє на власному автомобілі наклад газети у населені пункти, де є читачі цього видання, у тому числі - у прифронтові села, які добре проглядаються у приціли російських снайперів.

Знімальна група спілки журналістів - Наталя Шумак та Євген Черевко - проїхала із ним весь шлях, зокрема у найвіддаленіші куточки Золочівщини, яка із трьох сторін оточена територією Росії.

Після показу фільму голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин вручив Василю Мирошнику почесну грамоту Верховної Ради.

"Потрібна спеціальна програма для прифронтової преси", - зазначив Юрчишин і додав, що "готових рішень цього питання поки немає".

"Людей важливо забезпечувати не лише фізичним захистом (зброєю), а й інформаційним", - переконаний голова комітету.

На показі були присутні редактори прифронтових газет, які нині відновили роботу своїх видань: Анатолій Жупина, який очолює газету "Новий день" у Херсоні, Максим Забєля, який представляв газету "Рідне місто" з Мирнограда Донецької області, Тетяна Велика, головна редакторка "Голосу Гуляйпілля" з Запорізької області, та Ігор Новіков, який очолює "Вісті Снігурівщини" у Миколаївській області.

Читайте також: СтратКом ЗСУ презентував документальний фільм «Спротив та єдність» на Книжковому арсеналі

Усі вони отримали подяки від Міністерства культури та інформаційної політики і відзнаки НСЖУ.

Як розповів Сергій Томіленко, нині відновлено роботу 32 прифронтових газет.

Як повідомлялося, станом на 30 травня 2024 року від початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України окупанти вбили щонайменше 91 медійника. За верифікованими даними НСЖУ та Міжнародної федерації журналістів, серед загиблих – 16 медійників і медійниць, які виконували професійні обов’язки; 9 медійників і медійниць – цивільних жертв; 66 представників і представниць ЗМІ, які мобілізувалися для захисту України у лавах Сил оборони України. 30 медійників знаходяться у полоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-