Фінансові махінації на мільйони гривень: братам Медведчука і Козака повідомили про підозру

Фінансові махінації на мільйони гривень: братам Медведчука і Козака повідомили про підозру

Укрінформ
Братам колишніх народних депутатів-зрадників Віктора Медведчука і Тараса Козака повідомили про підозру у фінансових махінаціях на шкоду Україні у 2017-2023 роках.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

СБУ і Державне бюро розслідувань зібрали докази злочинної діяльності Сергія Медведчука та Богдана Козака.

Наразі усі четверо переховуються за межами України і здійснюють підривну діяльність на користь Росії.

Слідство встановило, що Сергій Медведчук і Богдан Козак причетні до фінансових махінацій на шкоду Україні протягом 2017-2023 років.

Мова йде про умисно виведені "в тінь" мільйони гривень, внаслідок чого до державного бюджету не надійшло понад 75 млн грн податків.

За оперативними даними, ці кошти були спрямовані для фінансування війни РФ проти України.

Для реалізації оборудки фігуранти задіяли львівську компанію з виробництва будівельних матеріалів, якою вони управляли як бенефіціарні власники.

За їхньою вказівкою топменеджмент підприємства не обліковував частину продукції і нелегально продавав третім особам.

У такий спосіб учасники схеми ухилялися від сплати податків за реалізовану продукцію.

Для цього директор і бухгалтер компанії вносили недостовірні відомості до фінансово-звітної документації.

Ініційована СБУ судово-економічна експертиза підтвердила факти завдання державі збитків на мільйони гривень тіа привласнення цих грошей на користь фігурантів.

Читайте також: Продаж яхти Медведчука: переможець конкурсу відмовився організовувати торги

На підставі зібраних доказів братам Медведчука і Козака заочно повідомили про підозру за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів).

Дії їхніх спільників – директора і бухгалтера підконтрольної компанії, які перебувають в Україні, додатково кваліфіковані за ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу України (службове підроблення).

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує тюремне ув’язнення.

Комплексні заходи проводили співробітники Управління СБУ у Львіській області спільно з слідчими ДБР і за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Як повідомляв Укрінформ, тодішня генпрокурор Ірина Венедіктова 11 травня 2021 року підписала повідомлення про підозру депутатам від "Опозиційної платформи - За життя" Медведчуку і Козаку у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів у Криму.

Печерський районний суд Києва 13 травня 2021 року обрав Медведчуку запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту та зобов'язав його носити електронний браслет.

Козака суд оголосив у розшук.

20 серпня 2021 року Венедіктова заявила про завершення слідства у справі про держзраду Медведчука і Козака.

27 лютого 2022 року стало відомо, що Медведчук втік з-під домашнього арешту.

12 квітня внаслідок спецоперації, проведеної СБУ, Медведчука затримали. Личаківський районний суд Львова обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Також Личаківський райсуд заарештував 154 об'єкти рухомого і нерухомого майна Медведчука і його дружини Оксани Марченко.

Президент Володимир Зеленський запропонував Росії обміняти Медведчука на українських громадян, які перебувають у російському полоні.

21 вересня 2022 року в результаті обміну з російського полону повернулися понад 200 українських захисників, а також 10 іноземців, які воювали на боці Збройних сил України. Натомість російська сторона отримала Медведчука і 55 своїх військових.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-