Зруйнуйте раку плани – подбайте про себе, пройдіть обстеження!

Зруйнуйте раку плани – подбайте про себе, пройдіть обстеження!

Укрінформ
В Україні щороку діагностують близько 3 тисяч нових випадків захворювання на меланому, третину з яких виявляють під час оглядів

Лікарі і громадські активісти закликають проходити регулярні обстеження задля раннього виявлення хвороби. До того ж в Україні є можливість безоплатного лікування онкозахворювань.

Не треба боятися подивитися в очі своїм страхам, і навіть якщо ви відчуваєте себе повністю здоровим та не маєте жодних симптомів, які можуть вказувати на хворобу, візьміть за звичку регулярно відвідувати сімейного лікаря та проходити рекомендовані обстеження. Адже на ранніх стадіях рак протікає безсимптомно, а виявивши захворювання на ранній стадії, ми матимемо більше шансів успішно його лікувати. Декого лякає не тільки можливий діагноз, а й міфічна дорожнеча обстеження, хоча насправді більшість обстежень та досліджень для раннього виявлення онкозахворювань покриває Програма медичних гарантій.

Вікторія Романюк
Вікторія Романюк, співзасновниця та віцепрезидентка громадської організації «Афіна. Жінки проти раку». Фото: Вікторія Романюк / Фейсбук.

«Багато людей думають, що обстеження на наявність пухлин шкіри дороговартісні, тому ми постійно наголошуємо на тому, що огляд і консультацію лікаря можна отримати цілком безплатно в медичних закладах, які мають договір з Національною службою здоров’я!» – пояснює Вікторія Романюк – співзасновниця та віцепрезидентка громадської організації «Афіна. Жінки проти раку», найбільшої спільноти пацієнтів з онкологічними діагнозами в Україні, місія якої – всебічна підтримка, захист прав та інтересів українських онкопацієнтів.

Зокрема, в травні багато державних і приватних клінік проводили акції – «Місяць обізнаності про меланому», коли можна було зробити безплатну діагностику навіть без направлення.

Вона акцентує, що людям потрібно перевіряти свою шкіру, для цього варто звернутися до сімейного лікаря – він дасть електронне направлення до дерматолога. Вузький спеціаліст огляне шкіру та родимки дерматоскопом і за потреби надасть необхідні рекомендації. За електронним направленням консультація дерматолога є безплатною!

Якщо вже встановлено діагноз будь-якого раку шкіри, то в подальшому лікуванні оперативне втручання також є безоплатним за Програмою медичних гарантій – це державна програма, що має на меті забезпечувати потреби пацієнта щодо отримання якісної медичної допомоги за основними напрямками, незалежно від його фінансової спроможності та стану здоров'я.

ОПЕРАТИВНІ ВТРУЧАННЯ ВИКОНУЮТЬСЯ БЕЗКОШТОВНО

За словами Вікторії Романюк, досить часто оперативні втручання на початкових стадіях захворювання виконуються безкоштовно за пакетом медичних послуг «Хірургія одного дня», тобто операція проводиться амбулаторно, пацієнт після неї йде додому. У більш складних випадках, може знадобитися госпіталізація і можливо довше перебування в медичному закладі. Якщо ж вам пропонують сплатити за якусь послугу в медзакладі, то варто перевірити чи дійсно ця послуга є платною.

«Лікарні можуть встановлювати платні послуги, але аргументовано, якщо дійсно це не покриває собівартість або передбачає поліпшені умови перебування в лікарні тощо. Такі послуги мають бути затверджені власником лікарні, інформація про них має бути розміщена в усіх людних місцях, на сайтах лікарень, щоб пацієнти могли переглянути. Але завжди треба запитувати в медичних закладах про можливість безплатного лікування, а якщо лишаються запитання, то звертатися за роз'ясненням до НСЗУ», – пояснила пані Романюк.

За її словами, найголовніше діагностувати онкозахворювання на ранній стадії, тоді не потрібна спеціальна терапія, до того ж в Україні є можливість лікувати майже всі онкологічні захворювання, виявлені на ранніх стадіях, бо основні хіміопрепарати, необхідні для їх лікування, закуповуються за державні кошти. Якщо говорити про меланому, то на початкових стадіях вона не потребує навіть спеціальної терапії – виявили, прооперували, і людина отримала більше шансів отримати довготривалу ремісію та жити якісним життям.

Також варто пам'ятати, що захист від сонця – це важлива профілактика раку шкіри, адже ультрафіолетове проміння не лише прискорює фотостаріння шкіри, а й підвищує ризик розвитку раку шкіри та меланоми.

ТАРГЕТНІ ТА ІМУНОПРЕПАРАТИ Є ВИСОКОЕФЕКТИВНИМИ, АЛЕ НЕДОСТУПНИМИ ПАЦІЄНТАМ З МЕЛАНОМОЮ

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

«Ми постійно закликаємо людей обстежуватися, бо надважливо виявляти онкозахворювання на ранніх стадіях. По-перше, в державних закупівлях є практично всі хіміопрепарати, частина таргетних препаратів. Хіміотерапевтичне лікування і радіологічне лікування в Україні проводиться безоплатно. Це покриває Програма медичних гарантій. Хіміопрепарат закуповуються за окремою державною програмою, на яку теж щороку виділяються кошти з держбюджету. А препарати супроводу повинна закупити лікарня, адже їх вартість входить у вартість пакету послуг, який оплачує медзакладу НСЗУ за кожного пацієнта. Але у випадках, коли хворобу виявлено не на початковій стадії, потрібні дороговартісні препарати, які, на жаль, не закуповуються держкоштом. Це  таргетні препарати та імунопрепарати, які є високоефективними, проте через високу їх вартість та тривалий курс лікування недоступними пацієнтам з меланомою, і це є великою проблемою в нашій країні», – говорить співзасновниця громадської організації «Афіна. Жінки проти раку».

Існує певна процедура, за допомогою якої можливо закуповувати держкоштом одноджерельні препарати або ті, які знаходяться під патентом та не мають аналогів. Ними зазвичай і є інноваційні, високоефективні, але дороговартісні лікарські засоби. Йдеться про договори керованого доступу, механізм закупівлі оригінальних (інноваційних) лікарських засобів за результатами прямих та конфіденційних перемовин між центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров'я (МОЗ), і фармацевтичним виробником.

Ще до початку повномасштабної війни розпочалися перемовини щодо можливості закупівель щодо ряду лікарських засобів, в тому числі й для лікування меланоми, проте досі жодний договір про закупівлю препарату для лікування онкологічних захворювань не був підписаний. В ГО «Афіна. Жінки проти раку» дуже сподіваються, що такі високоефективні препарати будуть доступні й в Україні.

БАГАТО УКРАЇНСЬКИХ ОНКОПАЦІЄНТІВ ЗА КОРДОНОМ ОТРИМУЮТЬ БЕЗПЛАТНО ДОРОГОВАРТІСНЕ ЛІКУВАННЯ

Зараз багато українських онкопацієнтів лікуються за кордоном, адже з початку повномасштабної війни вони мають можливість отримувати безплатно дороговартісне лікування в країнах Європи.

Насамперед йдеться про програму «Медична евакуація», яка з весни 2022 року започаткована Міністерством охорони здоров’я України спільно з Єврокомісією та за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Пацієнт може звернутись в обласний заклад охорони здоров’я до визначеної особи, відповідальної за направлення громадян України для лікування за кордоном на період дії воєнного стану, та подати документи на цю програму (виписку з вказаним рекомендованим їй лікуванням).

Можна подати заявку через сайт Міністерства охорони здоров'я або звернутись до ГО «Афіна. Жінки проти раку». МОЗ розглядає подані документи, і якщо це лікування недоступне в Україні, то людина може поїхати за кордон.

Якщо людина самостійно перебуває зараз за кордоном і має статус тимчасового захисту, вона теж має можливість лікуватися безплатно, країни Європи надають таку можливість для українців, підтримуючи їх в умовах війни.

Буквально цими днями ГО «Афіна. Жінки проти раку» запустили інформаційні ролики, які будуть транслюватися і в потягах «Укрзалізниці», на екранах вокзалів великих міст, щоб нагадати людям про важливість уважного ставлення до свого здоров’я.

Зокрема, чоловікам з 40 років потрібно звертатися до уролога щороку, а з 50 – проходити колоноскопію кожних десять років, а людям, які курять потрібно регулярно проходити низькодозове КТ.

Зараз триває інформаційна кампанія «Гарантовано!», яка реалізується організацією «Пацієнти України» у партнерстві з Міністерством охорони здоров'я України, Національною службою здоров'я України та за підтримки USAID Ukraine «Підтримка реформи охорони здоров’я». У цьому проєкті розповідається, що є безплатні послуги, є Програма медичних гарантій, що варто проходити обстеження, звертатися до лікарів безплатно, а якщо все-таки трапляється, що вимагають кошти, то треба відстоювати свої права.

МИ МУСИМО СВОЇМИ РУКАМИ ЗРОБИТИ ТАК, ЩОБ СИСТЕМА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В ДЕРЖАВІ БУЛА НАЙКРАЩОЮ

«Ми мусимо своїми руками зробити так, щоб система охорони здоров’я в державі, в якій хочемо жити ми і наші діти, була найкращою. На жаль, поки ще доводиться боротися з «радянськими» звичками, які важко викорінити: трапляється, що лікарі вимагають кошти, а буває й навпаки, що пацієнти дають їх лікарю, коли ті їх не просять, ще й великими сумами. А потім ці ж пацієнти в коментарях під дописами, в яких ми розповідаємо про безплатні препарати, пишуть, які здирники лікарі. Тому варто, щоб кожна людина була свідомою і кожен зі свого боку робив все для того, щоб наша медицина була найкращою», – підкреслила співзасновниця та віцепрезидентка громадської організації «Афіна. Жінки проти раку» Вікторія Романюк.

Якщо у вас з’явилися актуальні питання щодо лікування чи отримання гарантованих державою послуг, ви можете отримати вичерпні відповіді на «гарячій лінії» інформаційної підтримки для пацієнтів з онкологічними захворюваннями «Пацієнт має право!» за номерами +38 (066) 911 33 33 та +38 (068) 911 33 33.

Бережіть своє здоров’я, дізнавайтеся про можливість обстеження у будь-яких регіонах України, звертайтеся до сімейного лікаря. Він може оглянути вас та скерувати до іншого фахівця. Подбайте про себе – зруйнуйте раку плани!

Любов Базів. Київ

Перше фото ілюстративне.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-