Верещук про викрадених з України дітей: Шукаємо по всій Росії - їм змінюють імена і переміщують

Верещук про викрадених з України дітей: Шукаємо по всій Росії - їм змінюють імена і переміщують

Ексклюзив
Укрінформ
Росіяни змінюють особисті дані викрадених з України дітей у своїх базах, а також переміщують їх, аби ускладнити пошук для української сторони.

Про це в коментарі Укрінформу повідомила віцепрем’єр-міністр, міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, коментуючи питання про пошук вихованців Херсонського будинку дитини, викрадених Росією.

«Ми шукаємо дітей по всій Росії. Їм там змінюють прізвища, імена, роки народження, а також переміщують. Як тільки росіяни бачать, що ми вже знаємо, де українські діти, вони відразу їх переміщують в інші місця. Водночас ми дякуємо тим, хто нам дає інформацію. Вона дійсно потім підтверджується, завдяки чому ми маємо можливість відшукати наших дітей», - сказала вона.

Читайте також: Росіяни розміщують на сайтах із усиновлення фото викрадених українських дітей - FT

Верещук наголосила, РФ «спрямовує геноциду політику саме на українських дітей - на те, що є найціннішим для кожного народу». Віцепрем'єрка також додала, що за участі міжнародних організацій необхідно вимагати передусім від Росії списків дітей, яких вони викрали. Водночас, за її словами, міжнародна спільнота має застосувати конкретний механізм для притягнення РФ до відповідальності у випадку відмови виконувати міжнародні зобов'язання, зокрема, у питанні повернення дітей.

Читайте також: Генсек ООН вдруге включив Росію до списку ганьби в доповіді «Діти та збройний конфлікт»

«Є ще багато напрямів, де можна накласти економічні санкції. Тільки таку мову зрозуміє Росія. Міжнародна спільнота має всі важелі, бо кошти Росії знаходяться за її кордоном, маєтки олігархів - теж», - підкреслила вона.

Як повідомлялося, напередодні українського контрнаступу на Херсон у жовтні 2022 року росіяни вивезли 46 вихованців місцевого дитбудинку. Наразі сімох дітей повернули до України, одна дитина померла.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-