В Укрінформі презентували дослідження щодо загроз громадянським активістам під час війни

В Укрінформі презентували дослідження щодо загроз громадянським активістам під час війни

Фото
Укрінформ
Фізична безпека для більшості українських організацій громадянського суспільства залишається найвищим пріоритетом, і ця тенденція посилюватиметься, що довше триватиме війна.

Такий висновок міститься в презентованих в Укрінформі результатах дослідження «Безпекові потреби ОГС, активістів, волонтерів, правозахисників України у 2024 році».

«Громадські організації стикалися раніше й стикатимуться надалі з безпековими викликами. Їх буде багато у міру того, наскільки довго триватиме війна. Ризики будуть модифікуватися й поглиблюватися», - заявила менеджерка проєктів Центру демократії та верховенства права Олександра Мельник.

На її думку, громадянське суспільство, держава та донори мають бути готові до цього і вибудувати ефективну модель взаємодії та підтримки громадського сектору.

«Це означає, що громадянське суспільство має стати більш гнучким до того, що ці виклики завдають більше шкоди. До цього має бути готове не лише громадянське суспільство, а й представники державної влади і донорського сектору, які декларують, що готові підтримувати громадянське суспільство», - вважає Мельник.

Посилення безпеки та стійкості організацій громадянського суспільства є необхідністю для їхньої ефективної роботи та відповіді на потреби громадянського суспільства. З цією метою ЦЕДЕМ у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства» провів кількісно-якісне опитування щодо безпекових потреб організацій громадянського суспільства, активістів, волонтерів, правозахисників та документувальників воєнних злочинів. Опитування тривало з 26 лютого по 31 березня 2024 року.

Читайте також: Костін розповів, скільки воєнних злочинів РФ реєструється щодня

Серед фізичних загроз, з якими стикаються громадські організації, найчастіше згадувалися, зокрема, загальні небезпеки, пов'язані з війною в Україні; відсутність належної інфраструктури захисту (якісних укриттів, бомбосховищ та сигналізації в офісах); переслідування, погрози в соціальних мережах та потенційні злочини на ґрунті ненависті щодо громадських активістів і правозахисників, тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-