До проєктів психологічного відновлення українців залучатимуть митців

До проєктів психологічного відновлення українців залучатимуть митців

Фото
Укрінформ
Т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв обговорив з керівником відділу «Мистецтво та здоров’я» ВООЗ Крістофером Бейлі роль культури у пошуку нових методів реагування на психологічні травми війни.

Про це повідомляє пресслужба МКІП, передає Укрінформ.

«Ми сьогодні в Україні приділяємо багато уваги питанням ментального здоров’я. Ці процеси відбуваються на стику різних сфер. Під час війни ми відчули велику потребу в тому, щоб мистецькі практики долучилися до вирішення проблем, пов’язаних з ментальним здоров’ям, і мистецтво тут відіграє велику роль. Це стосується і наших ветеранів, і людей, які втратили рідних, і всіх громадян загалом», – сказав Карандєєв.

Він також висловив готовність до співпраці щодо створення мистецьких проєктів із залученням людей з інвалідністю.

Своєю чергою Бейлі наголосив на важливості соціальної складової у відновленні від трансгенераційної травми та необхідності мистецьких заходів у сфері відновлення.

"Можна ефективно направити артпроєкти в систему охорони здоров’я через створення мережі. Працівник цієї мережі буде проводити консультації із сімейним лікарем, бо у сімейного лікаря зазвичай лише 14 хвилин на пацієнта в середньому, тут не до розмов про мистецтво", - сказав Бейлі.

Програма ВООЗ «Мистецтво та здоров’я» допомагає державам-членам проаналізувати факти та посилити політику у сфері охорони здоров’я знаннями щодо використання мистецтва для покращення здоров’я. Лабораторія мистецтва та здоров’я Jameel є інструментом, який допомагає підтримувати та популяризувати цю доказову базу.

Читайте також: Навички допомоги ментальному здоров’ю за програмою ВООЗ опанували майже 100 тисяч медиків - Зеленська

Бейлі 22 червня виступить у львівському Національному драматичному театрі імені Марії Заньковецької з моноперформансом «Чужинці у часі». Це своєрідне дослідження про травму, яка передається від покоління до покоління й проявляється в житті людей, та як мистецтво допомагає загоїти рани та трансформувати громади.

Як повідомлялося, на 77-й Всесвітній асамблеї охорони здоров'я ухвалили резолюцію щодо ментального здоров’я у часи війн та катастроф, ініційовану Україною.

Фото: МКІП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-