КСУ визнав конституційним тримання під вартою осіб, яким інкримінують воєнні злочини

КСУ визнав конституційним тримання під вартою осіб, яким інкримінують воєнні злочини

Укрінформ
Конституційний Суд визнав конституційним припис Кримінального процесуального кодексу про застосування виняткового запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою під час воєнного стану до осіб, яких підозрюють або обвинувачують у геноциді, створенні незаконних воєнізованих угруповань, плануванні і підготовці до ведення агресивної війни та інших злочинів.

Відповідне рішення ухвалив Другий сенат КС, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Суду.

“Конституційний Суд України визнав, що частина шоста статті 176 Кримінального процесуального кодексу України є конституційною”, - йдеться у резолютивній частині рішення суду.

Як зазначається, КС вважає, що під час застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою за частиною шостою статті 176 КПК є можливість, за певних підстав та обставин, визначених статтями 177 та 178 Кодексу, застосувати заставу як більш м’який запобіжний захід.

Читайте також: Костін розповів, скільки воєнних злочинів РФ реєструється щодня

З огляду на це Суд вважає, що за частиною шостою статті 176 КПК запобіжний захід у вигляді тримання під вартою не визначено як безальтернативний винятковий запобіжний захід.

Наголошується також, що зазначена норма КПК забезпечує посилені гарантії захисту конституційного права на свободу та особисту недоторканність особи від свавільного втручання, що їх визначено частиною другою статті 29 Конституції.

Читайте також: КСУ ухвалив рішення у справі про єдиний статус суддів в Україні

Автори конституційної скарги Анатолій Бай і Сергій Бичков просили суд перевірити на відповідність Конституції частину шосту статті 176 КПК, згідно з якою під час дії воєнного стану до осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні злочинів, передбачених статтями 109-1142, 258-2586, 260, 261, 437-442 Кримінального кодексу України, за наявності ризиків, зазначених у статті 177, застосовується запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Суддями-доповідачами у справі виступали – Віктор Городовенко і Володимир Мойсик.

Повний текст рішення КС оприлюднить 20 червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-