Понад 700 служб будуть готові надавати підтримку постраждалим від насильства під час війни - Жолнович

Понад 700 служб будуть готові надавати підтримку постраждалим від насильства під час війни - Жолнович

Укрінформ
Вся мережа соціальних служб та осередків буде доступна для кожного українця, який постраждав від насильства, в тому числі сексуального, під час війни.

Про це повідомила міністр соціальної політики України Оксана Жолнович на пресконференції щодо реагування на сексуальне насильство під час війни, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми намагаємося системно підійти до вирішення цієї проблеми, і у зв'язку з цим у Верховній Раді розглядається кілька законопроєктів, які дозволять нам вибудувати інструменти підтримки для людей, що постраждали від насильства під час війни, в тому числі сексуально зумовленого», - сказала Жолнович.

Одним із проєктів пропонується запровадити облік завданої шкоди через створення реєстрів. Ухвалення цього закону дозволить один раз зафіксувати факт скоєного насильства і в подальшому використовувати наявну у реєстрі інформацію, щоб не ретравмувати людину, якій доводиться повторювати свою історію у різних інстанціях.

Другою ініціативою є пропозиція передбачити набір підтримок для жертв насильства, зокрема, поширення гарячих ліній через вже розбудовану мережу центрів з протидії домашньому насильству.

Читайте також: ВГО «Магнолія»: У перші дні війни ми отримали понад 150 звернень щодо зниклих в ЄС українських дітей

«Загалом у нас створено понад 700 служб, які з 2021 року працюють по цьому напрямку – це притулки, кризові центри, денні центри, виїзні мультидисциплінарні бригади. Вся ця мережа буде доступна кожній людині. Нам дуже важливо надати психосоціальну підтримку та соціальний супровід людям, щоб вони змогли спочатку внутрішньо побороти свій страх, а вже потім почати відновлювати справедливість. Зцілення самої людини - це насамперед», - сказала міністр.

Вона додала, що відповідні види базової психосоціальної підтримки вже сьогодні можна отримати і в центрах життєстійкості, які працюють у 200 громадах.

«На жаль, неможливо відкинути досвід насильства, цей біль, але можна його прожити і стати сильнішим. І завдання соціального супроводу - допомогти людині пройти цей шлях проживання болю і зцілення», - підкреслила Жолнович.

Як повідомлялося, в Україні від початку повномасштабної війни зареєстровано 274 справи за статтею "сексуальне насильство".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-