Команда Save Ukraine повернула з окупованих територій 384 дитини

Команда Save Ukraine повернула з окупованих територій 384 дитини

Укрінформ
Команді благодійної організації Save Ukraine вдалося повернути в Україну 384 дитини, які були депортовані або опинилися в окупації.

Про це керівник благодійної організації Save Ukraine Микола Кулеба сказав під час свого онлайн виступу в МКЗБ (Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти) в Гаазі, де було організовано круглий стіл з питань пошуку зниклих безвісти та незаконно депортованих до Росії українських дітей, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Нам вдалося евакуювати понад сто тисяч людей із зон бойових дій. І особливу увагу ми приділяємо українським дітям, які опинилися в Росії, на окупованих територіях. Наразі ми повернули 384 дитини, з яких дев'яносто дві – дитини-сироти”, - сказав він.

Він також зазначив, що найважче розшукувати дітей-сиріт.

“Наша команда розслідувачів проводить пошук цих дітей з відкритих та закритих джерел, встановлює їх місцеперебування та фіксує їх переміщення. Надзвичайно важко знайти дітей, які влаштовані в російські інтернати чи російські сім'ї”, - підкреслив він.

Читайте також: Зафіксовано 380 випадків незаконної передачі під «опіку» українських дітей у Росії - правозахисниця

Як повідомляв Укрінформ, за офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року з України до Росії примусово депортували 19 546 дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно – коли батько, опікун чи свідок депортації дитини повідомив про неї Національному інформаційному бюро України.

17 березня 2023 року Палата попереднього провадження МКС видала ордери на арешт президента РФ Путіна та уповноваженої з прав дитини Львової-Бєлової. Їх підозрюють у воєнних злочинах - депортації та незаконному переміщенні населення, зокрема дітей, з окупованої території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-