В ООН заявляють, що без підготовки до зими українці знову будуть змушені переміщатися

В ООН заявляють, що без підготовки до зими українці знову будуть змушені переміщатися

Укрінформ
Агентство ООН у справах біженців закликає вже зараз допомагати Україні готуватися до зими на різних рівнях, бо люди можуть бути не готові лишатися у своїх домівках.

Про це заявила представниця УВКБ ООН в Україні Кароліна Ліндхольм Біллінг на відкритті виставки «Зберігаємо надію вдалині від дому», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Якщо ми зараз не підготуємося до зими, люди можуть бути неготові лишатися у своїх домівках в цю зиму і будуть змушені знову переміщатися. Тож критичним питанням є підготовка зараз цієї підтримки на різних рівнях, щоб вона була готова на опалювальний сезон», – сказала вона.

Відтак представниця Агентства ООН у справах біженців наголосила на важливості відбудови зруйнованої чи пошкодженої енергоінфраструктури, децентралізації генерації енергії, разом із підтримкою на індивідуальному рівні чи на рівні господарств, як-от програми видачі готівки для оплати комунальних платежів.

«Такі програми треба вже готувати, щоб бути готовими взимку», – підкреслила Біллінг.

Читайте також: УВКБ ООН відкрило виставку про 30 років підтримки людей в Україні

Вона також закликала інші держави підтримувати Україну в децентралізації енергетики і ремонті електростанцій.

«Потреби, які зараз існують, не можуть покриватися лише гуманітарними програмами», – зауважила представниця УВКБ ООН.

Як повідомляв Укрінформ, директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко вбачає високі шанси України зберегти цілісність енергосистеми взимку попри удари росіян.

За оцінкою НЕК «Укренерго», енергосистема потребує 5-6 ГВт генерації різного типу, бізнес же готовий збудувати 1 ГВт потужностей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-