Міносвіти цьогоріч змінює правила вступу до аспірантури через ухилянтів

Міносвіти цьогоріч змінює правила вступу до аспірантури через ухилянтів

Укрінформ
Міністерство освіти і науки України змінює правила вступу до аспірантури у 2024 році, оскільки стрімко зросла кількість чоловіків-студентів призовного віку.

Про це у Фейсбуці написав очільник МОН Оксен Лісовий, передає Укрінформ.

"Не є таємницею, що в останні два роки стрімко зросла кількість чоловіків-студентів призовного віку, які раптом згадали, що їм треба друга чи третя вища освіта, аспірантура чи докторантура. Жага до знань — це чудово. Фіктивне навчання — ні. Тож змінюємо правила вступу на аспірантуру у 2024", - зазначив він.

За його словами, ЄВІ (єдиний вступний іспит) залишається.

"Прохідний бал в частині ТЗНК (тестів загальної навчальної компетентності - ред.) — 160. І ця частина є обовʼязковою для допуску до вступних випробувань закладу чи установи", - поінформував міністр.

Лісовий додав, що іноземна мова складається, і є обов’язковою для вступу до магістратури, але не є обов’язковою для допуску до вступу до аспірантури. "Однак зріз знань та загальний рівень побачимо та проаналізуємо", - написав глава МОН.

Він зазначив, що вступити на контракт до аспірантури можна буде лише на заочну або вечірню форми, які не дають права на відстрочку.

"Акцент — на якість освіти, тому пріоритезуємо денну форму. І для того, щоб не відрізати можливість вступу для справжніх, вмотивованих та здібних, збільшуємо кількість місць на бюджеті – з 3 200 до 7 000", - поінформував міністр.

Окремо Лісовий заявив, що до початку повномасштабної війни щороку на аспірантуру (і бюджет, і контракт) вступали близько 7-8 тисяч людей - на основі іспитів безпосередньо у ЗВО та наукових установах.

"Цього року ми запровадили обов’язковий тест для вступу до аспірантури — ЄВІ. Його також складають і майбутні магістри. І ось, у 2024, для складання ЄВІ всього зареєструвалися 246 189 осіб. 79% з них — це чоловіки, серед яких майже половина претендує на вступ до аспірантури. А якщо конкретніше — 91 561 особа. Рекорд всіх рекордів", - зазначив очільник МОН.

За його словами, зараз такі цифри виглядають скоріше як аномалія.

Читайте також: Міносвіти змінило порядок прийому на бакалаврат, магістратуру й докторантуру

"Аномалія, яка шкодить якості освіти, економіці (фіктивне навчання створює нові схеми та мільйони доларів в тіні), а найголовніше — національній безпеці. Те, що система освіти стала такою «дірою» для ухилянства свідчить про симптоми її занедбаності. І саме тому ми розпочали її комплексну трансформацію", - написав він.

Лісовий закликав українців повідомляти до правоохоронних органів про всі факти фіктивного навчання.

Як повідомлялося, для українців на ТОТ запровадили спеціальні умови вступу на магістратуру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-