Докази, зібрані за допомогою комісії з питань зниклих безвісти, використають в МКС - Добросердов

Докази, зібрані за допомогою комісії з питань зниклих безвісти, використають в МКС - Добросердов

Ексклюзив
Укрінформ
Усі докази, зокрема, зібрані за допомогою Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти (МКЗБ), використовуватимуться у Міжнародному кримінальному суді (МКС), та інших відповідних інстанціях для притягнення винних осіб РФ до кримінальної відповідальності.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі сказав Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Артур Добросердов.

“В кінцевому результаті усі зібрані докази, зокрема зібрані за допомогою МКЗБ, використовуватимуться у Міжнародному кримінальному суді (МКС), та інших відповідних інстанціях для притягнення винних осіб РФ до кримінальної відповідальності та призначення їм справедливого покарання”, - сказав він.

Він також зазначив, що МКЗБ наразі підтримує Україну у проведенні широкомасштабних ідентифікацій людини у своїх ДНК-лабораторіях у Гаазі, і продовжуватиме надавати підтримку, щоб допомогти Україні одночасно розбудувати широкомасштабні можливості ДНК-тестування, які включають процес ідентифікації на основі ДНК.

“Наразі триває клопіткий процес з ідентифікації невпізнаних тіл, останків, документації та розслідування вчинених РФ воєнних злочинів, злочинів проти людяності, агресії проти України та усвідомленого геноциду української нації та українського народу в цілому”, - розповів він.

Добросердов наголосив, що міжнародне гуманітарне право вимагає, щоб сторони збройних конфліктів сприяли розслідуванню осіб, зниклих безвісти внаслідок бойових дій.

“Статтею 3 Конституції України передбачено, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Відповідно до частини першої статті 5, особа, зникла безвісти за особливих обставин, має всі права, гарантовані Конституцією та законами України, а також має право на всебічне розслідування обставин її зникнення та встановлення її місцеперебування.

Держава зобов’язана вжити всіх можливих заходів для розшуку особи, зниклої безвісти за особливих обставин”, - підкреслив він.

Варто зазначити, що Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти (МКЗБ) – це єдина міжурядова організація, яка займається виключно проблематикою зниклих безвісти.

МКЗБ співпрацює з урядами, організаціями громадянського суспільства, установами юстиції, міжнародними організаціями та родинами по всьому світу, щодо вирішення проблематики осіб, зниклих безвісти.

“Якщо говорити про практику роботи МКЗБ, зокрема у її участі в документуванні Геноциду у Сребрениці, який був навмисним та організованим вбивством боснійських мусульманських чоловіків і хлопчиків у липні 1995 року в місті Сребрениця та навколо нього, то слід зазначити, що завдяки допомозі МКЗБ і новаторському використанню ДНК, владі Боснії та Герцеговини вдалося знайти 75% людей, які зникли безвісти під час конфлікту 1990-х років”, - розповів він.

Добросердов також підкреслив, що звіти МКЗБ щодо результатів ДНК-досліджень та відповідні докази були представлені в Міжнародному трибуналі щодо колишньої Югославі (МТКЮ) в Гаазі та на судових процесах у справах про воєнні злочини в Боснії та Герцеговині.

МКЗБ допомагає установам правосуддя, включаючи міжнародну та національну системи кримінального правосуддя, надаючи експертні докази та інші спеціалізовані судово-медичні експертизи, включаючи свідчення, звіти та показання.

МКЗБ надала свідчення щодо своєї археологічної діяльності та роботи з ідентифікації людей у численних справах у національних і міжнародних судах.

Читайте також: Пошук зниклих безвісти: українці влітку зможуть здати зразки ДНК у восьми країнах

Як повідомлялося, 29 травня 2024 року було підписано Меморандум про співпрацю між МВС та МКЗБ.

Угода дозволить МКЗБ розширити свою допомогу для підтримки України у пошуку десятків тисяч осіб, зниклих безвісти під час війни, що триває, та розслідуванні їх зникнень відповідно до міжнародних стандартів. Міністерство внутрішніх справ є головним органом в Україні з вирішення питань, повʼязаних з особами, зниклими безвісти за особливих обставин.

Згідно з угодою, МКЗБ підтримуватиме зусилля Міністерства внутрішніх справ зі збору референтних ДНК зразків в українських сімей зниклих безвісти за їхньої інформованої згоди. Профілі ДНК, сформовані із цих зразків, можуть бути співставлені в спеціальній базі даних з профілями ДНК невпізнаних людських останків.

Фото: МВС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-