Європа має змусити РФ припинити тортури, щоб українські заручники дожили до повернення - коордштаб

Європа має змусити РФ припинити тортури, щоб українські заручники дожили до повернення - коордштаб

Ексклюзив
Укрінформ
Необхідно тиснути на РФ, щоби та щонайменше припинила тортури й знущання з полонених, аби українські заручники, як цивільні, так і військові, змогли дожити та дочекатись повернення додому.

Таким зараз є головне послання до всіх європейських інституцій, розповів у Страсбурзі кореспонденту Укрінформу керівник пресслужби Координаційного штабу з питань військовополонених Петро Яценко.

«Ми тут говоримо про те, що наші люди повинні насамперед зберегти життя, і здоров 'я до обміну», - наголосив він.

За словами Яценка, це є програмою мінімум, задля цього необхідно поширювати інформацію у світі, як саме поводяться росіяни з полоненими, про що свідчать усі, хто зумів вижити у в’язницях та таборах РФ.

«Це зараз наш основний меседж Європі. Слід змусити Росію припинити тортури і виконувати Женевські конвенції, тому що всі, хто повертається, ви бачите, в якому вони стані. Усі полонені мають дожити до звільнення, щоб їхнє здоров 'я не було підірване», - сказав Яценко.

У Страсбурзі представник координаційного штабу також зустрівся з президентом з ПАРЄ Теодоросом Русополосом та членами Комітету Міністрів РЄ. У ході зустрічі наголошувалось, що європейська спільнота повинна активно чинити тиск і вимагати від країни-агресорки припинити негуманне ставлення до українських громадян, посилюючи санкції проти РФ. «Вони повинні чітко сказати, що тортури в полоні, невиконання Женевської Конвенції недопустимі. І посилити і дипломатичний економічний тиск на Російську Федерацію», - наголосив Яценко.

За словами керівника пресслужби, міжнародний «Червоний хрест» повинен отримати такий ж доступ, який він має в Україні, до всіх місць утримань на території РФ, а також на тимчасово окупованих територіях України. Оскільки крім нього, жодна інша організація не має такого мандату.

«Але справді дуже мало тих, хто повернувся з полону свідчать, що вони бачили якихось представників «Червоного Хреста». Тому ми вважаємо, що їхня присутність є недостатньою. І ми готові допомогти їм в цьому», - відзначив Яценко.

Читайте також: Захоплення цивільних заручників доводить, що війна Росії є геноцидною - Юсов

Згідно з міжнародними конвенціями, насамперед слід повертати жінок, хворих, а також важко поранених. Однак російська сторона «не керується гуманними принципами і продовжує використовувати українських полонених як інструмент впливу на суспільство, на родини, на близьких». Росія також блокує повернення бійців підрозділу «Азов».

Координаційний штаб також нагадує, що додому повертається чимало людей, прізвища яких в Україні фігурували у списках зниклих безвісти, тож є велика надія, що ці списки також будуть зменшуватись.

Як повідомляв Укрінформ, за час повномасштабної війни Україні вдалося звільнити з російського полону 3135 осіб - приблизно третина з них були і нашій країні зареєстровані як зниклі безвісти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-