Лубінець заявив про викриття схеми виїзду за кордон київських чиновників: Тікали з дітьми-сиротами

Лубінець заявив про викриття схеми виїзду за кордон київських чиновників: Тікали з дітьми-сиротами

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів, що Офіс Омбудсмана викрив схему, як діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, стали прикриттям для близьких родичів київських посадовців, щоб нелегально виїхати за кордон й уникнути мобілізації.

Про це він повідомив у своєму Телеграмі, передає Укрінформ.

«Працівники Офісу Омбудсмана випадково стали «розслідувачами». Адже в результаті моніторингових візитів виявили, що посадовці Служби у справах дітей та сім’ї міста Києва й Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва відправили своїх близьких родичів супроводжувати дітей за кордон», - зазначив Лубінець.

Він розповів, що у березні 2022, коли тривали активні бойові дії поблизу Києва, 68 вихованців Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва у супроводі 20 осіб евакуювали до колишнього молодіжного табору міста Вупперталь у Німеччині. Лубінець уточнив, що ці вихованці – діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Читайте також: Невдовзі з’явиться новий механізм повернення цивільних громадян - Лубінець

«Мої представники цього року під час моніторингових візитів відвідували заклади за кордоном, де перебувають українські діти. Ми навідалися й до вищезазначеного табору. Працівників Офісу Омбудсмана туди не допустили. Причина – на території були відсутні супроводжуючі від України, а діти перебувають виключно під опікою німецької сторони», - зазначив омбудсман.

Як він розповів, за інформацією німецьких супроводжуючих, з початку евакуації було 55 дітей, проте відповідно до наказу директора Центру до Німеччини евакуювали 68.

«Запитання – а де 13 дітей? Моніторингова група так і не змогла перевірити ці дані через ненадання інформації. Наступні позапланові візити ми здійснили в Києві до Служби у справах дітей та сім’ї міста Києва й Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва», - зазначив Лубінець.

За його словами, моніторингові візити здійснили з метою з’ясувати обставини, ознайомитися з документами щодо евакуації, поспілкуватися з керівництвом.

Читайте також: Генсек Ради Європи пропонує створити посаду спецпредставника з питань українських дітей

«Те, що ми дізналися, шокувало: керівництво не володіє інформацією про ситуацію у закладі! У Службі й Центрі немає у наявності копій документів чи будь-яких документів про умови перебування дітей під опікою німецької сторони. Нам вдалось довідатися: серед супроводжуючих осіб під час евакуації в офіційних наказах були люди, які не мають стосунку до цієї сфери, й лише за день до цього стали працівниками закладів, а деякі зовсім ніколи не були працевлаштовані. Найцікавіше: серед цих людей – близький родич керівника Служби у справах дітей та сім’ї міста Києва і близький родич керівника Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва. Серед супроводжуючих також значаться ще чотири особи, підстави для виїзду яких потребують додаткового вивчення», - повідомив Лубінець.

Він розповів, що супроводжуючі чоловіки звільнилися з посад після того, як опинилися за межами держави, і жоден з них наразі не працює у цих органах. Лубінець підкреслив, що вони не повернулися до України, і «цей факт наштовхує на думку, що це все була «спланована акція».

«Керівництво Служби у справах дітей та сім’ї міста Києва не повідомляло про це на нарадах чи у звітах. Проте він та керівник Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва продовжили їздити у робочі відрядження до Вупперталя на зустріч до своїх близьких родичів під виглядом робочих питань. Можливо саме тому в одного з керівників відсутній звіт про такі робочі відрядження, а в іншого написані «під копірку» в буквальному сенсі слова: не містить жодної інформації про проблеми дітей, встановлення німецької опіки, звільнення українських супроводжуючих і з року в рік у звіті на третину сторінки можна побачити лише зміну в одній цифрі: 2022 рік на 2023», - зазначив Лубінець.

За його словами, лише у 2024 році Офіс Омбудсмана з’ясував, що вихованці Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва залишились без українського супроводу.

«Доступ до цих дітей тепер потрібно просити у німецької сторони, яка вчиняла згідно з їхнім законодавством. Тому я вже направив відповідні листи до Офісу Генпрокурора, Нацполу, Мінсоцполітики, Нацсоцсервісної служби, КМДА, де зазначив усі виявлені факти. Очікую на швидке і неупереджене розслідування», - сказав омбудсман.

Читайте також: У ПАРЄ запустили парламентську мережу для підтримки українських дітей

Він додав, що після такого випадку співробітники Офісу будуть «більш прискіпливо перевіряти документи, пов’язані із закордонними відрядженнями».

Як повідомлялося, кількість спроб незаконного перетинання кордону з використанням підроблених документів зросла майже вдвічі порівняно з минулим роком - від початку 2024-го зафіксовано понад 700 таких випадків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-