Лубінець не вірить в обмін «всіх на всіх» з Росією найближчим часом

Лубінець не вірить в обмін «всіх на всіх» з Росією найближчим часом

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що не вірить у великий обмін «всіх на всіх» найближчим часом, бо не бачить готовності до цього Російської Федерації.

Про це він сказав на пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Чи вірю я, що в найближчому майбутньому буде великий обмін? Ні. Поясню чому. Різниця в цифрах. Так, вона дійсно є. На території Російської Федерації набагато більше затриманих громадян України. Чи ми його обговорюємо? Так. Чи обговорюємо ми його з нашими партнерами? Так. Чи я бачу, що партнери підтримують нашу позицію? Так. Чи бачу я готовність Російської Федерації це зробити? Ні», - заявив Лубінець.

За його словами, росіяни «готові проводити обмінні процеси, вони готові розмовляти про всі категорії громадян України, але я не бачу готовності проводити швидких великих обмінів».

Лубінець також нагадав, що під час останнього обміну цивільних вперше вдалося повернути в Україну з території Білорусі 5 українців. При цьому омбудсмен зазначив, що з’явився «хоча б якийсь канал комунікації» з білоруською стороною.

«Нам вперше вдалося повернути 5 громадян України з території Білорусі. Три наші героїні і двоє чоловіків, серед яких обвинувачуваний у підриві літака А-50 на території Білорус. І нам вдалося його повернути. Деталі я не можу розкривати, але можу публічно сказати, що хоча б якийсь канал комунікації у мене з білоруською стороною він з’явився», - сказав Лубінець.

Також він розповів про відмінність у ставлені до українських полонених з боку білорусів і росіян.

«Ми побачили відмінність у відношенні до громадян України. От навіть по деталях. Ми повернули і там, і там цивільних. І там, і там ми спілкувалися. Ми побачили навіть фізичний стан. Тобто громадяни України з території Білорусі не казали про застосування якихось тортур, побиття… Так, ми вважаємо, юридично трактуємо, що їх незаконно засудили, але тортур не було. Були більш-менш нормальні умови тримання, було нормальне харчування, це навіть по зовнішньому вигляду було видно», - зазначив він.

Читайте також: Росія утримує у полоні понад 14 тисяч цивільних громадян України - Лубінець

Як повідомлялося, 28 червня 2024 року з російського полону вдалося повернути ще десятьох цивільних громадян України, серед них – заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-