Українець, який виготовляє папір із опалого листя, здобув друге місце премії молодих винахідників

Українець, який виготовляє папір із опалого листя, здобув друге місце премії молодих винахідників

Фото
Укрінформ
Українець Валентин Фречка, який розробив технологію виробництва паперу з опалого листя, здобув друге місце Європейської премії молодих винахідників.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє сайт European Inventor Award.

«9 липня Європейське патентне відомство (ЄПВ) присудило 23-річному українському винахіднику Валентину Фречці друге місце на нагородженні Премії молодих винахідників конкурсу European Inventor Award 2024. Винахідник також отримав приз у розмірі 10 000 євро. Фречка розробив метод переробки опалого листя на папір. Таким чином він протидіє вирубці лісів і пропонує зручний та економічно ефективний спосіб утилізації органічних відходів у містах», - йдеться у пресрелізі.

Зазначається, що у 2020 році Фречка заснував компанію Releaf Paper, яка переробляє опале листя на біорозкладний папір. Вона використовує передові технології для перероблення листя без шкідливих хімічних речовин, створюючи з очищеного листя целюлозу для паперових пакетів та коробок.

Releaf Paper виробляє стільки целюлози з 2,3 тонни листя, скільки можна було б отримати, вирубавши 17 дерев, а її продукція розкладається всього за 30 днів, що набагато швидше, ніж традиційний папір.

Українець, який виготовляє папір із опалого листя, здобув друге місце премії молодих винахідників / Фото: European Inventor Award

Компанія також планує у майбутньому використовувати біовідходи сільського господарства, такі як стебла ананасів.

Читайте також: Диван на колесах їде з Тернопільщини до Києва: винахідник збирає гроші на виробництво дронів

Фречка посів друге місце після голландської вченої Рошель Німейєр, яка стала першою і отримала 20 000 євро за свій портативний хімічний набір на основі штучного інтелекту, призначений для виявлення бактерій. Третє місце і приз у розмірі 5 000 євро отримала команда молодих туніських винахідників Хавла бін Ахмед, Гофран Яарі, Сулейма Бен Теміме і Сірін Аяр, які розробили «розумне» рішення для керування кріслом колісним.

Як повідомлялося, винахідник технології Releaf Paper Валентин Фречка отримав від ЄС 2,5 млн євро на будівництво фабрики паперу з опалого листя.

Фото: European Inventor Award

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-