МКІП затвердило методичні рекомендації щодо безбар’єрності у сфері медіа

МКІП затвердило методичні рекомендації щодо безбар’єрності у сфері медіа

Укрінформ
Міністерство культури та інформаційної політики затвердило Методичні рекомендації щодо забезпечення безбар’єрності у сфері медіа.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє МКІП.

“Вони створені з урахуванням кращих світових практик безбар’єрності та містять міжнародні стандарти щодо забезпечення доступності аудіовізуальних медіасервісів. Крім того, вони пояснюють способи створення безперешкодного викладення інформації медіа в Україні”, - ідеться у повідомленні.

Як зазначили у МКІП, “ці методичні рекомендації мають допомогти розумінню безбар’єрності у сфері медіа. Також вони створені, аби забезпечити дотримання для людей з інвалідністю прав людини й основоположних свобод. Йдеться про право на свободу висловлення думки та переконань, свободу шукати, отримувати й поширювати інформацію та ідеї нарівні з іншими, користуючись за власним вибором усіма формами спілкування, визначеними Конвенцією про права осіб з інвалідністю”.

Досягнення безбар’єрності у сфері медіа розглядається через забезпечення доступності аудіовізуальних медіасервісів (крім аудіальних) для всіх користувачів, включаючи осіб з інвалідністю, осіб із посттравматичними стресовими розладами, похилого віку, з тимчасовими порушеннями зору та слуху, когнітивними порушеннями, дітей, іноземців, осіб, які знаходяться в шумному середовищі.

За словами начальниці відділу політики безбар’єрності, гендерної рівності та ментального здоров’я МКІП Лесі Хемраєвої, «ці методичні рекомендації не є вичерпними. Безбар’єрність у сфері медіа розвивається. Тому суб’єктам у сфері аудіовізуальних медіа рекомендовано консультуватися з громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю, не рідше одного разу на три роки, аби знати їхню думку щодо забезпечення доступності програм».

Читайте також: В ОП розповіли про шість напрямів роботи над створенням безбар’єрного середовища

«Крім того, медіа рекомендовано залучати їх до розробки інструментів та механізмів забезпечення доступності програм», – прокоментувала Хемраєва.

МКІП рекомендує медіа подавати інформацію шляхом здійснення субтитрування або перекладу на жестову мову чи іншими способами, які забезпечують доступ до інформації для кожного.

Крім того, інформацію можна адаптовувати за допомогою аудіодескрипції (тифлокоментування), з використанням простої (спрощеної) мови, формату легкого читання.

«Ці методичні рекомендації мають допомогти українським медіа впроваджувати кращі світові практики забезпечення безбар’єрності», – зазначила директорка департаменту інформаційної політики та інформаційної безпеки МКІП Ганна Красноступ.

27 червня відбувся семінар з розробки методичних рекомендацій з безбар’єрності публічних послуг. Саме тоді МКІП представило Методичні рекомендації щодо забезпечення безбар’єрності у сфері медіа.

Як повідомлялось, у 2020 році Президент Володимир Зеленський підписав указ "Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні", завдяки чому надалі ухвалили Національну стратегію безбар'єрності, План заходів із подолання бар’єрів, а також з’явилася Рада безбар’єрності при Кабінеті Міністрів.

Як повідомляв Укрінформ, на базі запропонованого першою леді Оленою Зеленською бачення безбар’єрного суспільства великі компанії-працедавці об’єднались у спільноту «Бізнес без бар’єрів»; із громадськими організаціями було розроблено електронний «Довідник безбар’єрності» – перший посібник із коректного спілкування. Реалізовано також кілька інфраструктурних проєктів, щоб безбар’єрними ставали простори в громадах і культурних закладах.

Фото ілюстративне / galinfo.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-