Сім рішень Мінцифри для стабілізації мобільного зв’язку під час знеструмлень

Сім рішень Мінцифри для стабілізації мобільного зв’язку під час знеструмлень

Інфографіка
Укрінформ
Міністерство цифрової трансформації продовжує напрацьовувати рішення для стабілізації мобільного звʼязку під час знеструмлень.

Про це пресслужба міністерства повідомила у Телеграмі, передає Укрінформ.

Так, вже оновлено вимоги Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) щодо забезпечення мобільними операторами безперервного живлення мереж. Тепер мобільні оператори повинні забезпечити 25% мереж генераторами, щоб вони працювали від 72 годин без світла, інша частина мобільної мережі має працювати 10 годин на акумуляторних батареях.

Посилено також перевірки за виконанням вимог. Оператори щоквартально даватимуть апдейт щодо ситуації НЦУ, а Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, перевірятиме їх.

Крім того, регулятор ухвалив постанову №322, згідно з якою оператори зможуть подати заявку в обленерго, щоб установа модернізувала свої мережі, які йдуть до базових станцій. Це дасть змогу швидше заряджати акумулятори.

Читайте також: В Україні за пів року встановили 2,3 тисячі нових базових станцій мобільного зв’язку

Вже узгоджений перелік обʼєктів, які повинні мати безперебійне живлення. ОВА передадуть його до обленерго.

Крім того, парламент ухвалив законопроєкт про скасування мита та ПДВ на ввезення акумуляторів і генераторів.

Триває робота над тим, щоб забезпечити бронюванням військовозобовʼязаних співробітників ремонтних бригад.

Читайте також: Зв’язок упродовж 10 годин без світла: для мобільних операторів спростили заживлення базових станцій

«Паралельно починаємо працювати над новим сервісом у «Дії» - українці зможуть повідомляти про проблеми зі звʼязком у застосунку навіть без доступу до інтернету. Коли звʼязок відновиться, інформація автоматично підтягнеться в «Дію», - додали у Мінцифри.

Як повідомлялося, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформаціїзобов’язала мобільних операторів до 1 лютого 2025 року забезпечити роботу мереж під час планового, аварійного або вимушеного відключення електропостачання упродовж 10 годин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-