У МВС роз’яснили, коли не потрібно складати іспити для обміну іноземного посвідчення водія

У МВС роз’яснили, коли не потрібно складати іспити для обміну іноземного посвідчення водія

Укрінформ
Якщо українець отримав водійський документ у країні, що ратифікувала Віденську конвенцію про дорожній рух, то теоретичний і практичний іспити для обміну іноземного посвідчення водія на національне складати не потрібно.

Про це повідомили у Головному сервісному центрі Міністерства внутрішніх справ, передає Укрінформ.

"Якщо громадянин України отримав водійський документ у країні, що ратифікувала Віденську конвенцію про дорожній рух 1968 року, іспити складати не потрібно. Варто звернутися до сервісного центру МВС з повним пакетом документів", - зазначається у роз’ясненні.

Також іспити не потрібно складати, якщо між Україною та країною видачі іноземного посвідчення водія раніше було укладено міжнародний договір про взаємне визнання та обмін посвідчень водія. Наразі відповідні договори діють з Іспанією, Італією, Литвою, Туреччиною та Об’єднаними Арабськими Еміратами.

Читайте також: Міжнародна доставка посвідчень водія стала доступною вже у 27 країнах Європи

Але якщо особа отримала водійський документ у країні, що ратифікувала Женевську конвенцію про дорожній рух 1949 року, то для обміну посвідчення водія їй потрібно скласти теоретичний і практичний іспити у сервісному центрі МВС.

"За наявності документу, що підтверджує факт видачі посвідчення за кордоном, навчатися в автошколі не потрібно", - зазначили у міністерстві.

Також підкреслюється, що українці, які за кордоном обміняли національне посвідчення водія на іноземне і хочуть повернути український водійський документ, отримають після обміну українське посвідчення водія з усіма категоріями, що були зазначені в національному посвідченні водія, обміняному за кордоном.

До документів, із якими громадянину потрібно особисто звернутися до сервісного центру МВС для обміну іноземного посвідчення водія, належать: паспорт громадянина України або паспорт громадянина України для виїзду за кордон, або тимчасове посвідчення громадянина України, або посвідка на постійне проживання; реєстраційний номер облікової картки платника податків та меддовідка про придатність до керування транспортними засобами.

До цих документів також належать: наявне посвідчення водія та його нотаріально завірений переклад, і документ, виданий компетентним органом іноземної держави, диппредставництвом чи консульською установою іноземної держави в Україні, що підтверджує факт видачі такого посвідчення водія та відсутність відомостей про позбавлення права на керування транспортними засобами або тимчасове обмеження в цьому праві, а також його нотаріально завірений переклад.

Читайте також: В Україні у квітні зросла кількість перереєстрації авто на інших осіб

"Якщо іноземець переїхав на постійне місце проживання в Україну, то обміняти іноземне посвідчення водія на національне потрібно протягом 60 днів з моменту видачі документів на постійне проживання Державною міграційною службою. При обміні потрібно скласти теоретичний і практичний іспити у сервісному центрі МВС", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що іспити не потрібно складати у випадку наявності міжнародного договору про взаємне визнання та обмін посвідчень водія.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 4 червня сервісні центри МВС видали громадянам з початку року понад 373 тисячі посвідчень водія.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-