Проєкт «Хочу к своим»: в Офісі омбудсмена розповіли, як відбуватиметься обмін

Проєкт «Хочу к своим»: в Офісі омбудсмена розповіли, як відбуватиметься обмін

Укрінформ
Директорка Департаменту інформаційної політики, комунікації та протокольних заходів секретаріату Уповноваженого ВР з прав людини Тетяна Шелест розповіла, як відбуватиметься обмін громадян України, що бажають бути переміщеними до Росії, на українських цивільних, котрі перебувають у російських тюрмах.

Про це вона поінформувала на пресконференції в Укрінформі під час презентації державного проєкту "Хочу к своим", який надасть можливість обмінювати зрадників і колаборантів на цивільних.

"Проєкт "Хочу к своим" спрямований на оприлюднення інформації про притягнення до кримінальної відповідальності колаборантів, які співпрацювали або ж допомагали російським окупаційним військам, так і залученими до проєкту органами. Проговорено, що інформація, яка публікується, - виключно із добровільної згоди. І ті, які виявили бажання відправитись до Росії, можуть подати цю форму", - сказала Шелест.

За її словами, це спеціальна форма на сайті "Хочу к своим", де громадянам, які не бажають жити в Україні і бажають переїхати до Росії, можуть залишити інформацію. Також збір заявок координуватиметься представниками секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. 

"Це важливий крок, який дозволяє не лише показати українському суспільству наслідки співпраці з ворогом, але й сприятиме поверненню українських цивільних громадян. Офіс омбудсмена долучається до цього проєкту з метою дотримання прав осіб, які будуть повертатися в межах цього проєкту, тому у випадку надходження відповідних заявок представники секретаріату будуть їх опрацьовувати", - додала директорка Департаменту інформаційної політики, комунікації та протокольних заходів секретаріату Уповноваженого ВР з прав людини.

Вона зазначила, що повернення здійснюватиметься за попереднього узгодження через канал комунікацій між Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Дмитром Лубінцем та Уповноваженою з прав людини в РФ Тетяною Москальковою.

Читайте також: В Україну від початку повномасштабної війни вдалось повернути 3 405 полонених - Лубінець

"Варто зауважити, що відповідно до Женевських конвенцій, при захисті вільного населення під час війни, кожна зі сторін конфлікту повинна полегшувати пошуки, які здійснюють члени розлучених війною сімей з метою встановлення контакту і, наскільки це можливо, з метою їхнього об'єднання. Така гуманітарна місія та мета. З нашої сторони ми робимо все можливе і неможливе, аби повернути наших громадян, тому враховуючи наявність Уповноваженого з прав людини каналу комунікацій, я сподіваюсь, що це створить таке підґрунтя для повернення цивільних українців, які перебувають в місцях неволі в Росії", - підсумувала Шелест.

Як повідомляв Укрінформ, Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, до складу якого входять Головне управління розвідки Міноборони, СБУ та секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини, сьогодні презентували державний проєкт «Хочу к своим», що дозволить міняти колаборантів та окупантів на українців з російської неволі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-