Учені встановили, як найточніше діагностувати хворобу Альцгеймера

Учені встановили, як найточніше діагностувати хворобу Альцгеймера

Дослідження
Укрінформ
Аналіз крові на специфічні маркери з точністю 91% може показати, чи втрата пам'яті спричинена хворобою Альцгеймера, ідеться в новому дослідженні, опублікованому в неділю.

Про це передає Укрінформ з посиланням на журнал Американської медичної асоціації.

Група дослідників з Лундського університету у Швеції виявила, що сучасний аналіз крові на біомаркер P-tau217 дає найточніший результат для встановлення цього діагнозу.

Нинішні методи діагностики хвороби Альцгеймера є дорогими, важкодоступними й часто потребують тривалого очікування, тоді як нові підходи можуть істотно спростити її та пришвидшити лікування.

Тест на P-tau217 показує рівень специфічного пептиду в крові, відомого як маркер неврологічних ушкоджень, спричинених хворобою Альцгеймера. Визначивши його рівні, лікарі можуть визначити, чим спричинене ослаблення розумової активності та погіршення пам’яті – хворобою Альцгеймера чи іншою формою деменції.

Читайте також: Хворобу Альцгеймера пропонують визначати за аналізом крові, коли жодних симптомів немає

Тест відображає стан накопичення амілоїду в мозку, що є ключовою ознакою цієї недуги. Він може фіксуватися за десятиліття до того, як почнеться серйозна втрата пам'яті, і новітні ліки якраз спрямовані на його зменшення.

Як повідомляв Укрінформ, група японських дослідників заявила про розробку високоточного аналізу крові, що виявлятиме білок, який викликає хворобу Альцгеймера, ще до початку появи симптомів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-