Почаївська лавра має стати місцем гуртування православних українців - митрополит Нестор

Почаївська лавра має стати місцем гуртування православних українців - митрополит Нестор

Укрінформ
Свято-Успенська Почаївська лавра завжди була центром тяжіння проукраїнських сил попри те, що її історію спотворювали, а монастир заселяли не місцевими проросійськими монахами.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив митрополит Тернопільський та Кременецький ПЦУ Нестор, коментуючи перспективу передачі приміщень Свято-Успенської Почаївської лаври, якою зараз користується Моспатріархат, державі за аналогом, як це було зроблено з Києво-Печерською.

«Почаївська лавра всю свою історію, навіть історію 20 століття, коли вона перебувала у складі Московського патріархату, була своєрідним центром тяжіння українських сил. Історія нашої святині спотворювалася, викривлювалася, неправильно тлумачилася, бо всі зайди та окупанти знали, що значення Лаври для нашого населення особливе. Вона для Галичини та Волині порівнянна зі значенням Софії Київської, це те осердя, навколо якого будувалася наша ідентичність», - підкреслив священноархімандрит Почаївської Успенської Лаври.

За його словами, люди давно мріяли про те, щоб Почаївська лавра була українською. І її потенціал має бути реалізований, вона має бути не проповідником «русского мира», а тим місцем, навколо якого будуть гуртуватися православні українці, як це було всю історію Лаври до 18-го століття і в кінці 19 і 20 століття, зазначив митрополит Нестор.

Він зазначив, що в період незалежності Почаївська лавра не стала українською тільки тому, що туди привезли проросійську братію, яка налаштувала вірян проти єпископа.

Читайте також: У Почаївському заповіднику кажуть, що УПЦ МП продовжує незаконне будівництво на території лаври

«Важко сказати, як розвиватиметься ситуація, тут нашарувалося багато обставин, є маса зв’язків, коли приїжджі монахи привозять і поселяють родини, але я переконаний, що в числі братії є і свідомі українці, і навіть свій Авраамій», - сказав владика.

Більш детально про можливість повторити у лаврі Почаївській досвід Печерської читайте у публікації за посиланням.

Як повідомляв Укрінформ, днями Міністерство культури та інформації оприлюднило звіт Комісії, яка провела перевірку Почаївської лаври і виявила низку порушень із боку монастиря, серед яких - зникнення частини ікон та самовільне будівництво.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-