Повернутися з європейських країн бажають 64% українців

Повернутися з європейських країн бажають 64% українців

Опитування
Укрінформ
Повернутися з європейських країн бажають 64% українців, які мають там тимчасовий захист. У 2023 році охочих було 72%.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявила соціологиня, директорка компанії Gradus Research Євгенія Близнюк, яка презентувала результати дослідження, проведеного напередодні української конференції з відновлення «Ukraine Recovery Conference» в Берліні, що відбулася 11-12 червня.

«64% респондентів, які мають тимчасовий захист у країнах ЄС, воліють повернутися до України. Переважна більшість з них пов’язує це з тим, що вони не адаптувалися в Європі. Основний бар’єр адаптації - це місцева мова, і саме незнання чи недостатнє знання мови є бар’єром номер один, чому українці не можуть знайти роботу у нових країнах», - зазначила Близнюк.

На її думку, попри песимістичні прогнози, більша частина людей повернеться, тому що життя у своєму звичному середовищі значно легше і комфортніше.

Водночас, за словами Близнюк, минулого 2023 року показник людей, які хотіли повернутися, становив 72%.

«Тобто зниження наміру повертатися є суттєвим. Водночас кількість людей, які мають намір залишатися і докладати зусиль, аби закріпитися у країнах ЄС, залишилася незмінною – на рівні 12-15%», – вказала соціологиня.

Під час дослідження вивчали і зайнятість українців за кордоном. Нині мігрантів з України, які знайшли роботу, за словами Близнюк, більш як 30%, і цей показник збільшується у порівнянні із попередніми соціологічними замірами.

«Проте коли ми питаємо, яку саме роботу вони знайшли у країнах перебування і яку роботу вони мали перед цим в Україні перед початком повномасштабного вторгнення, то бачимо, що люди зазвичай спускаються на кілька щаблів нижче за рівнем посади, чи рівнем роботи у європейських країнах у порівнянні з Україною», - зауважила соціологиня.

За її словами, невпевненість у тому, що повернувшись вдасться знайти роботу на українському ринку, є водночас важливим чинником, який стримує людей від повернення в Україну.

Читайте також: За два роки за кордон можуть виїхати ще 700 тисяч українців - Нацбанк

«Щодо безпеки, значна частина мігрантів кажуть, що вони б адаптувалися до безпекової специфіки в Україні. Виключення - сім’ї з дітьми, бо матері намагаються вберегти дітей і дати їм перспективи навчання в європейських країнах», - розповіла Близнюк.

Спеціалізована компанія Gradus Research, що проводить маркетингові та соціологічні опитування через мобільний додаток, провела велике дослідження напередодні української конференції з відновлення «Ukraine Recovery Conference» в Берліні. Було опитано 600 українців у період із 17 до 22 травня 2024 року.

Як повідомляв Укрінформ, статус тимчасового захисту у країнах ЄС отримали 4,24 мільйона людей, які залишили Україну внаслідок повномасштабного вторгнення РФ.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-