Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 29

Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 29

Укрінформ
В Україну прибула перша партія винищувачів F-16. Українців просять не піддаватися на шантаж РФ позбавленням майна і не їхати на ТОТ.

У випуску:

  • В Україну прибула перша партія винищувачів F-16. Штати забезпечать передані Україні F-16 власними ракетами
  • У Туреччині обіцяють, що корвет “Гетьман Іван Виговський” вийде в море у 2026
  • Сили оборони вдруге потопили в Севастополі підводний човен РФ “Ростов-на-Дону”
  • Міноборони попереджає про поширення росіянами фейкового застосунку Резерв
  • Оформити пенсію відтепер можна через портал ПФУ, скориставшись Дія.Підписом
  • Жителі прифронтових областей отримуватимуть газ у балонах як гуманітарну допомогу
  • Міносвіти запускає гарячу лінію “Школа офлайн”
  • Мінреінтеграції закликає українців не піддаватися на шантаж РФ позбавленням майна і не їхати на ТОТ
  • Повернутися з європейських країн бажають 64% українців
  • На Сумщині оголосили обов’язкову евакуацію з 23 населених пунктів
  • Російська пропаганда створила за кордоном мережу з 800 каналів у Telegram

НАШІ ПАРТНЕРИ

Президент Володимир Зеленський презентував  F-16 в українському небі під час урочистостей до Дня Повітряних сил ЗСУ, наголосивши на початку нового етапу в розвитку ПС.

Після того як Україна отримала F-16, ситуація на фронті може змінитися дуже сильно, адже, по суті, ці літаки є “наступальним ППО”. “Ми отримали сучасну модифікацію F-16 із новітньою авіонікою, радарами для наведення ракет на цілі тощо. Також пропрацьовуються всі можливі варіанти, щоб далі для цих машин ми отримали і далекобійну зброю, яка виробляється в Європі та США. Процес триває, і сподіваюся, що ми побачимо такі ракети в Україні”, - вважає заступник голови парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв. 

Сполучені Штати погодилися обладнати ракетами американського виробництва винищувачі F-16, які Україна отримає від європейських союзників. Серед озброєння, яке нададуть США, будуть ракети AGM-88 HARM класу “повітря-земля”, керовані бомби підвищеної дальності JDAM та малогабаритні високоточні боєприпаси GLSDB.

Військово-морські сили ЗСУ оголосили набір екіпажу на військовий корвет “Гетьман Іван Виговський”, який 1 серпня спустили на воду в Туреччині. Це вже другий корабель типу Ada, який будується Туреччиною для України. Перший корвет “Гетьман Іван Мазепа” було спущено на воду у жовтні 2022 р., наприкінці травня 2024 р. розпочалися навігаційні приймальні випробування. Корвет “Гетьман Іван Виговський” здійснить своє перше плавання у 2026 р., а його передача Україні запланована на 1-й квартал 2027 р.

ВТРАТИ ВОРОГА

Сили оборони вразили в порту Севастополя підводний човен ЧФ РФ “Ростов-на-Дону”. У результаті влучання човен затонув на місці. Водночас підрозділами ЗСУ суттєво пошкоджено 4 пускові установки ЗРК “Тріумф”.

Завдано удар по аеродрому Морозовськ у Ростовській області РФ – влучили у склади з боєприпасами, де зберігалися, зокрема, і керовані авіаційні бомби, водночас зруйнувано ППО та авіаційна техніка.

Внаслідок атаки на російський аеродром “Оленья” в Мурманській області були пошкоджені 2 стратегічні бомбардувальники-ракетоносці Ту-22М3.

Національна гвардія України впродовж минулого тижня знищила на фронті 16 російських танків, 22 одиниці бронетехніки, 16 засобів РЕБ та 105 бліндажів із загарбниками.

Спецпризначенці ГУР МОУ завдали нищівного удару по російській базі Кувейрес у Сирії після зустрічі Путіна з Асадом. База також використовувалася для навчання та транспортування іноземних найманців на війну проти України.

Сили оборони уразили російський склад зберігання озброєння і військової техніки біля Курська.

Українські безпілотники вразили нафтобазу “Губкінська” у Бєлгородській області, спричинивши пожежу на її території.

У результаті операції ГУР МОУ за допомогою БПЛА було уражено склад паливно-мастильних матеріалів на території комбінату “Атлас” Управління Федеральної агенції державних резервів РФ у Ростовській області, забезпечує постачання ПММ в інтересах військових частин та підрозділів РФ, які дислокуються на ТОТ Донецької та Луганської областей.

МОБІЛІЗАЦІЯ

Міноборони інформує, що військово-обліковий документ в електронній формі та роздрукований документ з QR кодом мають однакову юридичну силу. Документ в електронній формі дозволяє уповноваженим працівникам ТЦК та СП, Нацполіції, Держприкордонслужби зчитувати його за допомогою будь-яких засобів, на яких може бути встановлений застосунок “Резерв+” та які мають камеру. Військовозобов’язаний може надавати роботодавцю свій військово-обліковий документ як у паперовій, так і в електронній формі (у т. ч. роздрукований).

Наразі виявлено три підробки веб-застосунку “Резерв+”. Головна ознака підробного сайту – веб-адреса, яка схожа на реальну, але з невеликими відмінностями. Користуйтеся тільки офіційним сайтом “Резерв+”: reserveplus.mod.gov.ua. Не переходьте за посиланнями, що імітують назву reserveplus.mod.gov.ua і закінчуються на .top, .website, .org тощо, наголосили в МОУ та попередили, що важливо при завантаженні застосунку обов’язково перевірити, що розробником є Міністерство оборони України, оскільки фейковий застосунок “Резерв+” росіяни поширюють для збору персональних даних.

ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА

Цифровізація соціальних послуг сьогодні дає майбутнім пенсіонерам можливість подавати заяви на отримання пенсії через вебпортал Пенсійного фонду України, не виходячи з дому. Раніше для входу в особистий кабінет на вебпорталі ПФУ потрібен був кваліфікований електронний підпис (КЕП), нині вхід можна здійснювати також за допомогою Дія.Підпису. Такий спосіб оформлення пенсії, зокрема, може допомогти людині, яка вимушено покинула рідний дім через повномасштабну війну Росії проти України та набула пенсійного віку, перебуваючи вже за кордоном.

Мешканці в зоні активних бойових дій відтепер можуть отримувати компенсації за знищене житло по програмі “єВідновлення”. Тепер після оновлення нормативної бази та функціоналу програми “єВідновлення” члени комісії можуть опрацьовувати заяви громадян та нараховувати компенсацію.

Компенсація може надаватись у вигляді житлового сертифіката або виплати для відбудови на власній земельній ділянці. Придбати житло чи збудувати нове громадяни можуть виключно на території, де немає активних бойових дій і яка не перебуває під тимчасовою окупацією.

У межах українсько-німецької програми “Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб” відібрали 200 родин переселенців, які зможуть оформити іпотеку на житло за найнижчою в Україні ставкою 3% на рік.

Жителі прифронтових областей отримуватимуть газ у балонах як гуманітарну допомогу, - повідомив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на урядовому засіданні. “Забезпечуємо людей скрапленим газом. Для жителів Донецької, Сумської та Харківської областей діятиме експериментальний проєкт, завдяки якому вони отримуватимуть газ у балонах як гуманітарну допомогу”, - сказав він.

Кабмін прийняв важливе рішення щодо покращення водопостачання громад. Затверджена постанова про максимальне спрощення дозвільних процедур та скорочення термінів реалізації проєктів з будівництва нових артезіанських свердловин у Донецькій області. Як повідомляв Укрінформ, на Донеччині відремонтували магістральний водогін, який забезпечує водопостачання чотирьох міст – Краматорська, Слов'янська, Дружківки і Костянтинівки.

Впровадження комплексної політики “Школа офлайн” розпочнеться вже 2024/2025 навчального року. Саме тому Міносвіти запускає гарячу лінію “Школа офлайн” з питань безпеки навчання, повідомив міністр освіти та науки Оксен Лісовий. Звернутися із запитаннями можна на номер 1545, обрати в меню “5”. Дзвінки приймаються у будні з 9:00 до 17:00 (у п'ятницю до 16:00). Детальніше про “Школу офлайн” можна дізнатися на сайті та Viber-каналі. Як повідомляв Укрінформ, МОН у співпраці з віцепрем’єр-міністром Михайлом Федоровим запустило комплексну політику “Школа офлайн”, що має на меті повернути 300 тис українських учнів до очного навчання. Наразі майже 1 млн дітей навчається онлайн: близько 600 тисяч в Україні, ще майже 400 тисяч за кордоном.

ЕВАКУАЦІЯ

На Сумщині проводиться обов’язкова евакуація з населених пунктів п'яти громад Сумського району, йдеться про 6 тисяч цивільних. Начальник Сумської ОВА підписав розпорядження щодо обов’язкової евакуації 23 населених пунктів 5 громад Сумського району – Краснопільської, Миколаївської сільської, Миропільської, Юнаківської та Хотінської, які потрапляють в зону вогневого ураження ворога

На Донеччині примусово евакуюють понад 700 дітей з їхніми родинами через постійні ворожі обстріли у чотирьох громадах. Голова Донецької ОВА доручив залучити до процесу евакуації дітей виключно броньовані автомобілі, бо на території цих громад ворог активно застосовує FPV-дрони. 

Оскільки росіяни використовують цивільне населення в зоні бойових дій як живий щит, військові наполягають на примусовій евакуації не тільки родин дітьми, а й усіх цивільних з тих регіонів, де тривають активні бойові дії. Батьків з дітьми, які відмовляються виїздити з-під обстрілів, може чекати кримінальна відповідальність.

Варто зазначити, що на сьогодні немає законодавчих механізмів для проведення примумової евакуації, постановами уряду вирішити це питання неможливо.

“Йдеться про права людини, та йдеться про притягнення до відповідальності у разі, якщо йдеться про майнові права. Це все треба передбачити. Тому, власне, хочу зауважити, що нам потрібні зміни до відповідного закону”, - сказала  віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Але зараз, за її словами, необхідна евакуація людей з населених пунктів Селідов та Гродівка Донецької області. Евакуацію проводять ДСНС, Нацполіція, загін “Білі Янголи”, військові, у деяких населених пунктах Донецької області це можуть робити тільки військові.

Вона нагадала, що є безкоштовні потяги для евакуації населення, евакуйованих приймають на Закарпатті, у Рівненській, Полтавській областях. Залучаються не тільки обласні адміністрації, а й волонтерські організації.

Мінреінтеграції закликає українців не піддаватися на шантаж РФ позбавленням майна і не їхати на ТОТ.  На тимчасово окупованих територіях окупанти поставили за мету до 16 серпня “закрити питання” з майном українців, які виїхали. Найвірогідніше, що окупаційна адміністрація може віддавати таке житло російським переселенцям, які переїжджають на окуповані території в рамках політики колонізації. Такі дії окупаційної влади свідчать лише про бажання продовжувати геноцидну практику щодо зміни етнічного складу населення на території України – ЦНС.

ЗА КОРДОНОМ

Повернутися з європейських країн бажають 64% українців, які мають там тимчасовий захист. У 2023 році охочих було 72%. Спеціалізована компанія Gradus Research, що проводить маркетингові та соціологічні опитування через мобільний додаток, провела велике дослідження напередодні української конференції з відновлення “Ukraine Recovery Conference” в Берліні. Було опитано 600 українців.

В Україні розробляється план повернення дитячих закладів, евакуйованих за кордон. “Маємо відпрацювати дієвий механізм повернення наших дітей. По кожній країні перебування та по кожній області, з якої вони виїхали, необхідно розробити конкретні й детальні рішення. Щоб наші діти могли успішно повернутися на Батьківщину”, — йшлося на засіданні Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану.

РОСІЙСЬКА ПРОПАГАНДА

В умовах, коли ЄС та США заборонили транслювати та тиражувати контент Sputnik та RT за “систематичну маніпуляцію інформацією та дезінформацію”, а YouTube, TikTok, Facebook та Instagram заблокували їхні акаунти, російські провладні медіаресурси знайшли лазівку за допомогою Telegram, яка дозволила їм навіть збільшити охоплення аудиторії за два роки. 2024 року “Новая газета. Европа” виявила в іноземному сегменті Telegram майже 800 проросійських каналів, які підтримують Володимира Путіна, поширюють теорії змови Кремля та перекладають репортажі з окупованого Донбасу 30 мовами. Сумарно їх читають 15,7 млн користувачів (передплатники різних пабліків можуть перетинатися). Щодня пости цих ресурсів переглядають у середньому 100 млн разів. Крім цього, в Telegram було створено щонайменше 6 новинних сіток із 85 каналів, які ведуть мовлення десятками мов. Найбільшу сітку – InfoDefense – пов'язують із пропагандистом Юрієм Подолякою, на російськомовний канал якого підписано 2,8 млн користувачів. Вона включає 45 каналів різними мовами: від фарсі до словенського. Поширенням наративів Кремля займаються закордонна мережа Surf Noise, проєкт “Дружба”, HeilUkraine, UkrLeaks та інші.

ДОДОМУ В КРИМ

Майже 18 тисяч спеціалістів закінчили безплатний просвітницький онлайн-курс “ProKrym: державна політика реінтеграції Криму”, з них 15 тисяч вже отримали сертифікати. Це ще один практичний елемент підготовки спеціалістів до роботи на деокупованих територіях та тих, хто працює з темою Криму. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-