ВРП звільнила з посад суддів Князєва й Тандира

ВРП звільнила з посад суддів Князєва й Тандира

Укрінформ
Вища рада правосуддя звільнила Всеволода Князєва з посади судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду. Крім того, ВРП вирішила звільнити Олексія Тандира, який обвинувачується у вчиненні смертельного ДТП у нетверезому стані, з посади судді Макарівського районного суду Київської області.

Відповідні рішення члени ВРП ухвалили на своєму засіданні у вівторок, 6 серпня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Вища рада правосуддя вирішила звільнити Князєва Всеволода Сергійовича із посади судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України», - оголосив під час засідання голова ВРП Григорій Усик.

Він повідомив, що за це рішення проголосували 13 членів ВРП, проти - 0.

Голова ВРП також оголосив: «Вища рада правосуддя вирішила звільнити Тандира Олексія Віталійовича з посади судді Макарівського районного суду Київської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Він уточнив, що за таке рішення проголосували 12 членів ВРП, проти - 0.

Читайте також: ВАКС продовжив запобіжний захід Князєву

Як повідомлялося, у квітні у Вищій раді правосуддя відкрили дисциплінарну справу стосовно судді Касаційного адміністративного суду у складі ВС Всеволода Князєва за результатами розгляду скарг щодо дисциплінарного проступку судді, які надійшли, зокрема, від Національного агентства з питань запобігання корупції.

Перша дисциплінарна палата ВРП у червні вирішила застосувати до судді Князєва дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення з посади.

У грудні 2023 року Печерський районний суд Києва визнав винним колишнього голову Верховного суду Всеволода Князєва у порушенні встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків, зобов’язав сплатити штраф в розмірі 2 тис. 550 грн і конфіскував подарунок в сумі 906 тис. 600 грн.

Читайте також: Суд заочно заарештував олігарха Жеваго у справі Князєва

У травні 2023 року у Національному антикорупційному бюро і Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі заявили про викриття схеми одержання неправомірної вигоди у 2,7 млн дол. керівництвом і суддями Верховного суду.

За версією слідства, хабар був за ухвалене 19 квітня 2023 року Великою палатою ВС рішення у справі про визнання законності придбання у 2002 році пакета акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату компанією Ferrexpo.

Під час пленуму Верховного суду було висловлено тодішньому голові ВС Князєву недовіру й ухвалена постанова пленуму про припинення повноважень голови ВС.

18 травня 2023 року Вища рада правосуддя дала дозвіл на утримання Князєва під вартою.

Того ж дня ВАКС обрав ексголові Верховного суду запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у 107,3 млн грн.

30 січня 2024 року розмір застави був зменшений до 18,168 млн грн, а 31 січня ця сума була внесена. Того ж дня Князєва звільнили з-під варти.

4 березня САП направила до ВАКС обвинувальний акт щодо Князєва.

Наприкінці травня колегія суддів Вищого антикорупційного суду продовжила строки дії обов’язків Князєву, при цьому з нього зняли електронний браслет.

Як повідомлялося, у квітні 2024 року Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя вирішила притягнути суддю Макарівського районного суду Київської області Олексія Тандира до дисциплінарної відповідальності та застосувати до нього дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення судді з посади.

20 червня Вища рада правосуддя вирішила залишити без змін рішення Другої Дисциплінарної палати щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності судді Макарівського районного суду Київської області Олексія Тандира.

Читайте також: Смертельна ДТП на блокпосту: Тандиру продовжили арешт до 31 серпня

Уночі 26 травня 2023 року голова Макарівського районного суду (Київська область) Олексій Тандир збив на смерть 23-річного бійця Національної гвардії на блокпосту в столиці.

Суддю затримали. 27 травня Вища рада правосуддя надала згоду на його арешт. Експертиза показала, що в момент ДТП Тандир був напідпитку.

Після аварії Тандир перебуває в СІЗО. У Святошинському суді Києва почався процес проти нього. Тандиру загрожує до 10 років увʼязнення.

20 грудня Святошинський районний суд Києва продовжив Тандиру запобіжний захід - перебування під вартою без права на заставу до 17 лютого 2024 року.

У березні Київська міська прокуратура повідомила, що Святошинський районний суд Києва продовжив запобіжний захід судді Олексію Тандиру, якого обвинувачують у скоєнні смертельної ДТП на блокпосту.

У липні поточного року Святошинський районний суд міста Києва продовжив до 31 серпня запобіжний захід у вигляді тримання під вартою судді Тандиру, якого обвинувачують у скоєнні смертельної ДТП на блокпосту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-