Батьків з дітьми, які відмовляються виїздити з-під обстрілів, може чекати кримінальна відповідальність

Батьків з дітьми, які відмовляються виїздити з-під обстрілів, може чекати кримінальна відповідальність

Ексклюзив
Укрінформ
Поліція може скласти адміністративні матеріали щодо батьків, які відмовляються виїжджати з дітьми з прифронтових територій. У окремих випадках таких дорослих може очікувати кримінальна відповідальність.

Про це в інтерв'ю Укрінформу поінформувала заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

"Якщо батьки або інші дорослі відмовляються від такої евакуації, то працівники поліції змушені вживати певних правових заходів. Тут варто наголосити, що пріоритет – саме безпека дітей, а не покарання батьків. Проте інколи щодо батьків складають адмінматеріали – за невиконання ними обов’язків щодо виховання дітей", - зазначила заступниця міністра.

За її словами, у деяких випадках для цих дорослих уже настає кримінальна відповідальність – коли йдеться, наприклад, про залишення дитини в небезпеці тощо.

Читайте також: На Донеччині із 13 населених пунктів примусово евакуюють дітей

Вона заявила, що питання евакуації дітей із прифронтових регіонів є дуже гострим і болючим гуманітарним викликом, із яким стикнулися як Україна загалом, так і поліція зокрема.

"Це є потреба в той час, коли ведуться активні бойові дії. Працівники поліції, ризикуючи власним життям, виїжджають у ці регіони і здійснюють евакуацію мирного населення, насамперед дітей та людей похилого віку. Ми проводимо масштабну інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо цього, але бувають випадки, коли дорослі, також батьки з дітьми, справді відмовляються від евакуації", - поінформувала Павліченко.

Читайте також: У МВС відзначили сімох дітей за сміливість під час війни

Заступниця глави МВС висловила думку, що у випадку сім’ї 6-річної дівчинки Еліни Федоренко з Авдіївки, коли вона там померла від серцевого нападу, і до цього її рідні відмовилися виїжджати з нею з міста, трагедії можна було б уникнути, якби ця родина вчасно погодилася на евакуацію.

"Хотілося б, звісно, щоб таких випадків було менше. І також щоб люди розуміли й усвідомлювали небезпеку, та ще й якщо в родині є дитина, і погоджувалися на евакуацію", - зазначила вона.

Читайте також: Верещук - про примусову евакуацію: Цивільне населення в зоні бойових дій заважає Силам оборони

Як повідомлялося, з Донецької області ще 114 мирних мешканців вдалось евакуювати до Рівненщини, з них 21 дитина та 10 осіб з інвалідністю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-