Сьогодні в Україні - День військ зв'язку

Сьогодні в Україні - День військ зв'язку

Укрінформ
Сьогодні українські військові зв’язківці відзначають своє професійне свято - День військ зв’язку.  

День військ зв’язку встановлено згідно з Указом Президента від 1 лютого 2000 року. Саме в цей день, 8 серпня 1920, в Києві, на базі колишнього Костянтинівського юнкерського військового училища, почалася підготовка зв’язківців на других Київських військово-інженерних курсах.

З початком Незалежності України 3 січня 1992 року управління зв’язку Червонопрапорного Київського військового округу взяло на себе управління системою і військами зв’язку Київського, Прикарпатського, Одеського військових округів, а надалі - військами зв’язку Військово-Повітряних сил і Військ Протиповітряної оборони. З цього і почалося формування Управління зв’язку Головного штабу ЗС в нашій державі.

У лютому 2020 року, відповідно до реформування військових структур ЗСУ за стандартами та НАТО, Головне управління зв'язку та інформаційних систем ГШ ЗСУ було переформовано у Командування Військ зв'язку та кібернетичної безпеки Збройних Сил України.

Нині війська зв’язку – це спеціальні війська, призначені для забезпечення зв’язку і управління військами Збройних Сил, його технічна основа, а воїни-зв’язківці входять до складу всіх родів військ. Наразі спеціальність військового зв’язківця одна з найбільш затребуваних на фронті.

***

Президент Володимир Зеленський з нагоди Дня військ зв'язку Збройних сил України висловив подяку воїнам-зв’язківцям за їхню фаховість.

Глава держави наголосив, що надійний і якісний зв’язок – це також захист життя та успіх українських захисників у бою.

«Ваша робота допомагає забезпечувати якісну комунікацію, а з нею – і важливі результати для України. З Днем військ зв’язку! Слава всім, хто зміцнює нашу державу та допомагає виборювати нашу свободу», – зазначив Президент.

***

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський привітав військових-зв’язківців із професійним святом та наголосив на важливості їхньої роботи.

«Зв’язок – це очі та слух війська. Без зв’язку навіть наймогутніша армія стає паралізованою, тому, ваша робота надзвичайно важлива. Особливо відчутна щоденна робота військових зв’язківців нині – в умовах інтенсивних бойових дій», – зауважив Сирський.

Головнокомандувач відзначив внесок воїнів-зв’язківці, зроблений ними в перші години повномасштабного вторгнення російських військ, коли загарбники безуспішно намагалися знищити в Україні систему військового зв’язку. Герої-зв’язківці тоді забезпечили збереження керованості військами.

На сьогодні війська зв’язку та кібербезпеки ЗСУ є сучасним, професійним і технологічним родом військ.

Сирський підкреслив, що важливо й надалі активно переозброювати війська зв’язку та нарощувати їхнє забезпечення новітнім обладнанням, зокрема зразка НАТО.

«Дорогі воїни-зв’язківці! Висловлюю Вам щиру подяку за Вашу службу Батьківщині та українському народові. Окремі слова подяки ветеранам, які за покликом обов’язку повернулися до лав Збройних сил України, діляться досвідом з колегами, навчають нові покоління військових зв’язківців», – додав головнокомандувач.

Він закликав у цей день вшанувати пам’ять українських воїнів-зв’язківців, які віддали життя в боротьбі за незалежність та свободу України!

***

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук привітав військових зв’язківців з професійним святом.

«Сьогодні ми відзначаємо День військ звʼязку. Щиро вітаю кожну й кожного, хто забезпечує стійкий, надійний звʼязок та управління підрозділами Сил безпеки і оборони, безперебійну комунікацію та координацію», - зазначив він.

Спікер українського парламенту відзначив, що саме від професіоналізму військ зв’язку, фаховості і їх злагодженої роботи залежить дуже багато, передусім успішне виконання бойових завдань.

«Дякую за вашу відданість справі в імʼя України! Вічна шана та вічна памʼять кожному й кожній, хто віддав свої життя у боротьбі за суверенітет і територіальну цілісність нашої держави», - додав Стефанчук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-