МОЗ отримало 16 рефрижераторів для перевезення вакцин

МОЗ отримало 16 рефрижераторів для перевезення вакцин

Фото
Укрінформ
Міністерство охорони здоровʼя отримало 16 спеціальних автомобілів-рефрижераторів, які використовуватимуть для доставки вакцин з дотриманням умов «холодового ланцюга».

Як повідомив на брифінгу міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко, машини закуплені в межах спільних проєктів МОЗ та Світового банку, передає кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми отримали чергову партію автомобілів, які будуть розвозити вакцини... на регіональні склади, а інколи, за узгодженням, - до місць проведення щеплень. Таким чином, ми контролюємо імунобіологічні препарати від моменту надходження до моменту введення по «холодовому ланцюгу». І сьогодні можемо сказати, що повністю на всіх ланках забезпечили гарантоване обладнання для того, щоб імунобіологічні препарати зберігалися при належній температурі і були відповідної якості», - сказав Ляшко.

Сучасні вантажні автомобілі з рефрижераторними установками відповідають світовим стандартам транспортування імуноглобулічних препаратів, чутливих до зміни температур, та забезпечують дотримання умов «холодового ланцюга» під час доставки вакцин на всіх етапах. Машини закуплені в межах співпраці МОЗ та Світового банку за проєктом «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні» та дозволять перевозити більшу кількість вакцин, забезпечивши контроль якості та сталу температуру під час транспортування препаратів.

МОЗ отримало 16 рефрижераторів для доставки вакцин / Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

Регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи Боб Сом зауважив, що СБ виділив на зазначений проєкт 360 млн доларів, зокрема і на закупівлю 28 млн доз вакцин.

«Це дало змогу вакцинувати близько 40% населення України, у тому числі понад 5 мільйонів людей із найбільш вразливих груп. Також Міністерство охорони здоров'я змогло створити нову інфраструктуру «холодового ланцюга» для зберігання і транспортування вакцин в усі регіони країни», – сказав він.

16 рефрижераторів поповнять автопарк держпідприємства «Укрвакцина» МОЗ України. Директор підприємства Олександр Пономарьов зазначив, що машини можуть перевозити вакцини, які потребують різного температурного режиму. Вони обладнані сучасними холодильними установками, логерами температурного моніторингу, які фіксують температуру під час руху і передають ці дані протягом всього маршруту руху на центральний сервер.

«Зазвичай вакцини зберігаються при температурі від 2 до 8 градусів, але дані автомобілі обладнані перегородками, які дозволяють переміщувати вакцини одночасно в двох температурних режимах. Так само вакцини, які потребують замороженого режиму доставки, при мінус 20 градусах, - холодильна установка працює в такому режимі, коли з використанням сухого льоду підтримується необхідна температура», - сказав він.

Загалом у межах проєкту «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні» медзаклади та центри контролю і профілактики хвороб отримали 5167 холодильників і морозильників на суму близько 10 млн доларів США. Обладнання здатне тримати необхідну температуру протягом до 4 днів за відсутності енергопостачання.

Загальний обсяг фінансування Світовим банком за спільними із МОЗ проєктами «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні» та «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» (HEAL) становить понад 800 млн дол., з яких на проєкт щодо COVID-19 виділено 331,4 млн дол. (уже використано 302 млн дол.).

Читайте також: В Україні від нового штаму COVID-19 FLiRT померла людина

Як повідомляв Укрінформ, за даними Центру громадського здоровʼя, захворюваність на коронавірус за перше півріччя 2024 року порівняно з цим періодом у 2023 році менша у 4,6 раза. Водночас з червня спостерігається певне зростання захворюваності.

В Україні у липні зареєстрували три випадки FLiRT – нового субваріанту коронавірусу Omicron.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-