Штрафи від ТЦК оскаржують одиниці, але суди стають на бік позивачів - адвокатка

Штрафи від ТЦК оскаржують одиниці, але суди стають на бік позивачів - адвокатка

Укрінформ
В Україні 30 із 34 справ щодо скасування штрафів від Територіального центру комплектування завершилися на користь позивачів, однак єдиної позиції Верховного суду, яку зобов’язані використовувати всі суди, наразі немає.

Про це сказала в ефірі Українського радіоадвокатка і правозахисниця Олена Карнаух-Голодняк, передає Укрінформ.

Вона зазначила, що ТЦК штрафують за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

«Сюди можна вписати все: неявка за повісткою, неоновлення даних тощо. Найчастіше штрафують за порушення правил обліку. Люди до травня цього року думали, що нічого робити не треба, не поспішали замінювати приписне на військовий квиток. Відтак під час оновлення даних в ТЦК їм виписували штраф. Інша ситуація, коли людям виписують штраф за те, що вони раніше не повідомили про одруження чи народження дітей. Залежно від того, за що виписали штраф, можна оцінювати шанси на потенційний виграш у суді», - констатувала адвокатка.

При цьому вона вказала, що у більшості справ щодо штрафів від ТЦК суди ставали на бік громадян.

«Часто ТЦК занадто впевнено використовують нові норми законодавства. Вони першопрохідці, таких повальних штрафів ніколи не було. Це державні структури, які керуються інструкціями. А інструкції постійно переписуються. Вони вчаться на своїх помилках. Наприклад, людина виграла суд, оскільки довела, що про народження дітей і одруження знав державний реєстр РАГСу і ТЦК мали про це знати з цього реєстру, а не він мав сам їх повідомляти. В законі прописано, з яких реєстрів ТЦК зобов’язані отримувати інформацію. Якщо людина є в цих реєстрах, то окремо повідомляти інформацію в ТЦК не потрібно. Це позиція одного суду. В іншого суду може бути зовсім інша позиція. Тому треба бути обережним, оскільки єдиної позиції Верховного суду, яку зобов’язані використовувати всі суди, наразі немає», - підкреслила Карнаух-Голодняк.

Читайте також: На Хмельниччині затримали офіцера ТЦК, який за ₴40 тисяч мав оновити дані чоловіку

Водночас, за її словами, 80% громадян взагалі не слідкували за своїми військовими питаннями і своїм статусом, через це так багато штрафів і такий маленький відсоток оскаржень. Вона констатувала, що порушення є у дуже багатьох військовозобов’язаних, призовників і резервістів. Суми штрафів серйозні – від 17 000 до 25 500 гривень, тому більшість платить швидко, аби штраф не подвоївся, зазначила адвокатка.

Як повідомляв Укрінформ, 8 серпня Міністерство оборони презентувало застосунок "Армія+", що дає старт цифровізації документообігу у Збройних силах; наразі він дає змогу подати електронний рапорт та взяти участь в опитуванні.

Фото: Українське радіо

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-